Σάνα Μάριν: Ευρεία πολιτική στήριξη για κατασκευή φράχτη στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας

Η Σάνα Μάριν με λευκό σακάκι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, δήλωσε πεπεισμένη ότι υπάρχει «ευρεία στήριξη» στη Βουλή για την κατασκευή φράχτη στα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία. 

«Είναι θέμα διασφάλισης της κατάλληλης επιτήρησης των (ανατολικών) συνόρων της Φινλανδίας στο μέλλον», δήλωσε η Μάριν σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση για το ζήτημα της κατασκευής του φράχτη.  

Σύμφωνα με τα φινλανδικά ΜΜΕ, υπάρχει υποστήριξη για το έργο τόσο από τα κόμματα της κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και από την αντιπολίτευση

Η φινλανδική συνοριοφυλακή έχει προτείνει την κάλυψη τμημάτων των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία- που εκτείνονται σε 1.340 χιλιόμετρα- προκειμένου να αποτραπεί τυχόν ευρείας κλίμακας παράτυπη μετανάστευση. Μια ανησυχία που έχει ενταθεί στο Ελσίνκι, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Με βάση την ανάλυση κινδύνου που έκαναν αξιωματούχοι της συνοριοφυλακής, ο φράχτης πρέπει να έχει συνολικό μήκος έως 260 χιλιόμετρα και να καλύπτει περιοχές στις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει ενδεχόμενο μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης από τη Ρωσία

Τα βασικά τμήματα του φράχτη θα αναγερθούν στη νοτιοανατολική Φινλανδία, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη κίνηση από και προς τη Ρωσία, αλλά κάποια τμήματα πιθανόν θα κατασκευαστούν και σε συνοριακούς σταθμούς στα βόρεια. 

Η κατασκευή του φράχτη θα πάρει έως και τέσσερα χρόνια και αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT. 

Σύντομα θα ληφθεί απόφαση για ένα πιλοτικό τμήμα του φράχτη, με μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα και θα κατασκευαστεί γρήγορα. Όμως, η απόφαση για ολόκληρο το πρότζεκτ μπορεί να αναβληθεί προκειμένου να τη λάβει η επόμενη κυβέρνηση, καθώς τον Απρίλιο του 2023 θα διεξαχθούν εκλογές στη Φινλανδία. 

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ