No.1

Σάλος στο Ισραήλ με το δημόσιο ραδιόφωνο -Έπαιξε «απαγορευμένο» Βάγκνερ

Σάλος στο Ισραήλ με το δημόσιο ραδιόφωνο -Έπαιξε «απαγορευμένο» Βάγκνερ Facebook Twitter
2

Το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη σήμερα επειδή έσπασε ένα ταμπού παίζοντας ένα απόσπασμα έργου του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, τον οποίον μποϊκοτάρουν οι Ισραηλινοί λόγω των αντισημιτικών απόψεών του.

Μια εκπρόσωπος του ραδιοφώνουν χαρακτήρισε λάθος τη μετάδοση, την Παρασκευή, από έναν σταθμό κλασικής μουσικής, του έργου "Το λυκόφως των Θεών".

Τα έργα του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη (1813-1883) ήταν εμποτισμένα με εθνικιστικά ιδεώδη και υιοθετήθηκαν τον 20ό αιώνα από το Γ΄Ράιχ. Ο Βάγκνερ ήταν ένας από τους αγαπημένους συνθέτες του Αδόλφου Χίτλερ.

Στο Ισραήλ δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει τη μουσική του Βάγκνερ, ωστόσο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα μουσικά σύνολα αποφεύγουν να παίζουν έργα του.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε σήμερα ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο ραδιόφωνο παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια: δεν πρέπει να μεταδίδει μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Στην ανακοίνωσή της σημείωσε επίσης ότι ένα τέτοιο άκουσμα μπορεί να προκαλέσει οδύνη στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους ακροατές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο μουσικός παραγωγός της εκπομπής έκανε λάθος επιλογή.

Παρά την άτυπη απαγόρευσεη, τον Ιούλιο του 2001 ο Αργεντινο-ισραηλινός μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τόλμησε να παρουσιάσει ένα απόσπασμα από το έργο "Τριστάνος και Ιζόλδη", διευθύνοντας τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τζόναθαν Λίβνι, ο επικεφαλής της Ισραηλινής Εταιρείας Βάγκνερ, χαιρέτισε πάντως τη μετάδοση της μουσικής του Γερμανού συνθέτη από το ραδιόφωνο. «Δεν μεταδίδουμε την άποψη του συνθέτη αλλά την ωραία μουσική που έγραψε", είπε ο Λίβνι, ο πατέρας του οποίου επέζησε στο Ολοκαύτωμα. "Όποιος δεν θέλει να ακούει αυτή τη μουσική, μπορεί να κλείσει το ραδιόφωνο», πρόσθεσε.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια