Σάλος στο Ισραήλ με το δημόσιο ραδιόφωνο -Έπαιξε «απαγορευμένο» Βάγκνερ

Σάλος στο Ισραήλ με το δημόσιο ραδιόφωνο -Έπαιξε «απαγορευμένο» Βάγκνερ Facebook Twitter
2

Το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη σήμερα επειδή έσπασε ένα ταμπού παίζοντας ένα απόσπασμα έργου του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, τον οποίον μποϊκοτάρουν οι Ισραηλινοί λόγω των αντισημιτικών απόψεών του.

Μια εκπρόσωπος του ραδιοφώνουν χαρακτήρισε λάθος τη μετάδοση, την Παρασκευή, από έναν σταθμό κλασικής μουσικής, του έργου "Το λυκόφως των Θεών".

Τα έργα του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη (1813-1883) ήταν εμποτισμένα με εθνικιστικά ιδεώδη και υιοθετήθηκαν τον 20ό αιώνα από το Γ΄Ράιχ. Ο Βάγκνερ ήταν ένας από τους αγαπημένους συνθέτες του Αδόλφου Χίτλερ.

Στο Ισραήλ δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει τη μουσική του Βάγκνερ, ωστόσο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα μουσικά σύνολα αποφεύγουν να παίζουν έργα του.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε σήμερα ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο ραδιόφωνο παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια: δεν πρέπει να μεταδίδει μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Στην ανακοίνωσή της σημείωσε επίσης ότι ένα τέτοιο άκουσμα μπορεί να προκαλέσει οδύνη στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους ακροατές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο μουσικός παραγωγός της εκπομπής έκανε λάθος επιλογή.

Παρά την άτυπη απαγόρευσεη, τον Ιούλιο του 2001 ο Αργεντινο-ισραηλινός μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τόλμησε να παρουσιάσει ένα απόσπασμα από το έργο "Τριστάνος και Ιζόλδη", διευθύνοντας τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τζόναθαν Λίβνι, ο επικεφαλής της Ισραηλινής Εταιρείας Βάγκνερ, χαιρέτισε πάντως τη μετάδοση της μουσικής του Γερμανού συνθέτη από το ραδιόφωνο. «Δεν μεταδίδουμε την άποψη του συνθέτη αλλά την ωραία μουσική που έγραψε", είπε ο Λίβνι, ο πατέρας του οποίου επέζησε στο Ολοκαύτωμα. "Όποιος δεν θέλει να ακούει αυτή τη μουσική, μπορεί να κλείσει το ραδιόφωνο», πρόσθεσε.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΗΠΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Εκατοντάδες πολίτες σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στα εγκαίνια του νέου αμερικανικού προξενείου

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζεφ Λάντρι, ότι «ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να επαναφέρει το αποτύπωμά της» στην αρκτική περιοχή
THE LIFO TEAM
Μπεν-Γβιρ: Βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει την κακομεταχείριση των Παλαιστινίων κρατουμένων

Διεθνή / Μπεν-Γβιρ: Το βίντεο με Ευρωπαίους ακτιβιστές αποκαλύπτει πώς το Ισραήλ κακοποιεί τους Παλαιστίνιους κρατουμένους

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει την πρωτοφανή έκταση βίαιων πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, που διαπράττονται από δεσμοφύλακες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια