Σάλος στο Ισραήλ με το δημόσιο ραδιόφωνο -Έπαιξε «απαγορευμένο» Βάγκνερ

Σάλος στο Ισραήλ με το δημόσιο ραδιόφωνο -Έπαιξε «απαγορευμένο» Βάγκνερ Facebook Twitter
2

Το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη σήμερα επειδή έσπασε ένα ταμπού παίζοντας ένα απόσπασμα έργου του Γερμανού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, τον οποίον μποϊκοτάρουν οι Ισραηλινοί λόγω των αντισημιτικών απόψεών του.

Μια εκπρόσωπος του ραδιοφώνουν χαρακτήρισε λάθος τη μετάδοση, την Παρασκευή, από έναν σταθμό κλασικής μουσικής, του έργου "Το λυκόφως των Θεών".

Τα έργα του Γερμανού ρομαντικού συνθέτη (1813-1883) ήταν εμποτισμένα με εθνικιστικά ιδεώδη και υιοθετήθηκαν τον 20ό αιώνα από το Γ΄Ράιχ. Ο Βάγκνερ ήταν ένας από τους αγαπημένους συνθέτες του Αδόλφου Χίτλερ.

Στο Ισραήλ δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να απαγορεύει τη μουσική του Βάγκνερ, ωστόσο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τα μουσικά σύνολα αποφεύγουν να παίζουν έργα του.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε σήμερα ότι οι οδηγίες που έχουν δοθεί στο ραδιόφωνο παραμένουν οι ίδιες εδώ και πολλά χρόνια: δεν πρέπει να μεταδίδει μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Στην ανακοίνωσή της σημείωσε επίσης ότι ένα τέτοιο άκουσμα μπορεί να προκαλέσει οδύνη στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους ακροατές», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο μουσικός παραγωγός της εκπομπής έκανε λάθος επιλογή.

Παρά την άτυπη απαγόρευσεη, τον Ιούλιο του 2001 ο Αργεντινο-ισραηλινός μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ τόλμησε να παρουσιάσει ένα απόσπασμα από το έργο "Τριστάνος και Ιζόλδη", διευθύνοντας τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τζόναθαν Λίβνι, ο επικεφαλής της Ισραηλινής Εταιρείας Βάγκνερ, χαιρέτισε πάντως τη μετάδοση της μουσικής του Γερμανού συνθέτη από το ραδιόφωνο. «Δεν μεταδίδουμε την άποψη του συνθέτη αλλά την ωραία μουσική που έγραψε", είπε ο Λίβνι, ο πατέρας του οποίου επέζησε στο Ολοκαύτωμα. "Όποιος δεν θέλει να ακούει αυτή τη μουσική, μπορεί να κλείσει το ραδιόφωνο», πρόσθεσε.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια