Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας απέρριψαν αίτημα του πιλότου της Ryanair να επικοινωνήσει με την αεροπορική εταιρεία, δήλωσε ο ιρλανδικός αερομεταφορέας σε επιστολή του προς το Reuters.

 

Αυτό, σύμφωνα με την επιστολή συνέβη, αφού τον ενημέρωσαν για φερόμενη απειλή βόμβας, αφήνοντάς τον να μην έχει άλλη εναλλακτική παρά να προσγειωθεί στο Μινσκ.

 

Η Λευκορωσία έστειλε στην συνέχεια ένα πολεμικό αεροσκάφος την Κυριακή προκειμένου να αναχαιτίσει την πτήση, με την προειδοποίηση για βόμβα, να αποδεικνύεται πλασματική, προκειμένου να εκτρέψει την πορεία της πτήσης από Αθήνα προς Βίλνιους.

 

Όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο Μινσκ, συνελήφθη ο αντικαθεστωτικός δημοσιογράφος και η φίλη του.

 

Σε επιστολή του προς το υπουργείο μεταφορών της Λευκορωσίας με ημερομηνία 26 Μαΐου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair περιέγραψε την προηγούμενη αλληλογραφία από αξιωματούχους της Λευκορωσίας ως «ψευδείς και ανακριβείς» και είπε ότι το αεροπλάνο είχε «παράνομα εκτραπεί με ψευδείς προσχηματισμούς».

 

«Ο κυβερνήτης δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση από το να στραφεί προς το Μινσκ, όταν ενημερώθηκε από το Minsk ATC (Air Traffic Control) ότι υπήρχε μια αξιόπιστη απειλή για βόμβα  στο αεροσκάφος.

 

Ωστόσο, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας του Μινσκ αρνήθηκαν στον πιλότο αίτημα να επικοινωνήσει με τη Ryanair, και ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι η Ryanair Ops δεν απαντούσε στο τηλέφωνο»  αναφέρει η επιστολή.

 

Ο πιλότος ζήτησε επανειλημμένα πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη απειλή για βόμβα προτού τελικά αποφασίσει να προσγειωθεί στο Μινσκ, σύμφωνα με αντίγραφο που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

 

Η Ryanair δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό αίτημα για σχόλιο.

 

Οι χώρες της δύσης έχουν περιγράψει το περιστατικό, ως «κρατική αεροπειρατεία» από πλευράς Λευκορωσίας, που πυροδότησε άμεσες κυρώσεις και έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην διοίκηση Λουκασένκο.

 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αναγκαστική προσγείωση, συνελήφθη και κρατείται ο 26χρονος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασ'εβιτς και η σύντροφός του. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες του Reuters