Συνάντηση στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να έχουν την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

 

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν «τα επίκαιρα ζητήματα της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, η υλοποίηση των κοινών σχεδίων στον εμπορικό-οικονομικό, ενεργειακό και πολιτιστικό-ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και τα θέματα προώθησης της ενοποίησης στο πλαίσιο του Ενωσιακού κράτους».

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, έως χθες, Τετάρτη, δεν προβλέπονταν δηλώσεις ή ανακοινώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο. Στις σχετικές ανακοινώσεις ουδεμία έως τώρα αναφορά δεν υπάρχει σε τυχόν συζήτηση της υπόθεσης του συλληφθέντος στο δημοσιογράφου Μινσκ Ρομάν Προτασέβιτς, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε επαφή και παρέχει προξενική υποστήριξη στην σύντροφό του, Ρωσίδα υπήκοο Σοφία Σαπέγκα.

 

Ο ίδιος ο Λουκασένκο, ερωτηθείς από το λευκορωσικό πρακτορείο «Μπέλτα», είπε ότι δεν θα ήθελε να κατονομάσει συγκεκριμένα θέματα, αλλά «κυρίως λόγος θα γίνει για την οικονομία».

 

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ήταν μόλις στις 22 Απριλίου στο Κρεμλίνο και είχε διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες.

 

Το λεγόμενο «Ενωσιακό Κράτος» είναι μια υπερκρατική μορφή ενοποίησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η οποία έχει συμφωνηθεί τελευταία φορά από το 1998 και προωθείται με αργούς ρυθμούς τμηματικής δημιουργίας ενιαίων πολιτικών, οικονομικών, αμυντικών, τελωνειακών, συναλλαγματικών, νομικών, ανθρωπιστικών και πολιτιστικών δομών.

 

Ειρωνικά «βέλη» κατά Μπάιντεν

 

Την ίδια ώρα, την ενόχληση του Αλεξάντερ Λουκασένκο προκάλεσε το γεγονός ότι ένα από τα ζητήματα που θα θίξουν στις προσεχείς επαφές τους στη Γενεύη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είναι η κατάσταση στη Λευκορωσία.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, τους προσκάλεσε να συναντηθούν στο Μινσκ. «Ίσως τολμήσει να έρθει σε εμάς. Μπορούμε εύκολα να προσγειώσουμε ένα αεροσκάφος» φέρεται να είπε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ