Ο Paul Rusesabagina, που απεικονίστηκε στην ταινία «Hotel Rwanda» ως ο ήρωας που έσωσε τις ζωές περισσότερων από 1.200 ανθρώπους στη γενοκτονία του 1994, συνελήφθη με κατηγορίες για τρομοκρατία.

 

Την επίσημη ανακοίνωσε έκανε η αστυνομία της Ρουάντα τη Δευτέρα.

 

Ο Rusesabagina, γνωστός επικριτής του προέδρου της χώρας Paul Kagame, ζει εκτός της χώρας από το 1996 και η αστυνομία δεν ανέφερε πού συνελήφθη. Αρχικά ζούσε στο Βέλγιο και στη συνέχεια στο Τέξας των ΗΠΑ.

 

Ωστόσο, ο 66χρονος Rusesabagina, εμφανίστηκε στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι, τη Δευτέρα με χειροπέδες και μάσκα προσώπου ενώ δεν του έχουν απαγγελθεί επίσημα ακόμα οι κατηγορίες από το δικαστήριο.

 

«Μέσω της διεθνούς συνεργασίας, το Γραφείο Ερευνών της Ρουάντα θέλει να ενημερώσει το ευρύ κοινό ότι ο Paul Rusesabagina συνελήφθη», δήλωσε η αστυνομία τη Δευτέρα.

 

«Ο Rusesabagina είναι ύποπτος ως ιδρυτής, ηγέτης, χορηγός και μέλος βίαιων, ένοπλων, εξτρεμιστικών τρομοκρατικών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής της Ρουάντα (MRCD) που δρα από διάφορα μέρη της χώρας και του εξωτερικού», δήλωσε η αστυνομία.

 

Εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης με σοβαρές κατηγορίες για εγκλήματα, μεταξύ των οποίων τρομοκρατία, εμπρησμός, απαγωγή και δολοφονία, που διαπράχθηκαν εναντίον άοπλων, αθώων πολιτών της Ρουάντα στην επικράτεια της χώρας, ανέφερε η αστυνομία.

 

Ενημέρωσε δε ότι οι έρευνες εναντίον του θα συνεχιστούν και θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις φερόμενες δραστηριότητες του.

 

Ο ίδιος ωστόσο είχε προηγουμένως αρνηθεί τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι υποστηρίζει οικονομικά τους αντάρτες της Ρουάντα.

 

Ο Rusesabagina υπήρξε από τους βασικούς επικριτές της κυβέρνησης του Kagame, αποκαλώντας τη δικτατορική και προτρέποντας τις δυτικές χώρες να πιέσουν την κυβέρνηση να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ο Rusesabagina έχει κερδίσει πολλές διεθνείς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μεταλλίου  Ελευθερίας των Ηνωμένων Πολιτειών, που του απένειμε ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους το 2005.

 

Η κυβέρνηση της Ρουάντα αμφισβητεί την ιστορία του ωστόσο  σχετικά με τη διάσωση επιζώντων σε ένα ξενοδοχείο στο Κιγκάλι, κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

 

Ο Paul Rusesabagina ενώ εργαζόταν ως διευθυντής στο Hôtel des Mille Collines στο Κιγκάλι, έκρυψε και προστάτευσε 1.268 πρόσφυγες Χούτους και Τούτσι από την πολιτοφυλακή της Ιντερχάχαμ κατά τη γενοκτονία της Ρουάντα.

 

Κανένας από αυτούς τους πρόσφυγες δεν τραυματίστηκε ούτε σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

 

Η ιστορία του έγινε ταινία το 2004, «Hotel Rwanda», και τον υποδύθηκε ο Don Cheadle.

 

Με πληροφορίες του Associated Press