Ρώσος φιλοξενεί δωρεάν Ουκρανούς πρόσφυγες στο ξενοδοχείο του

Ρώσος ανοίγει το ξενοδοχείο του για να φιλοξενήσει δωρεάν Ουκρανούς πρόσφυγες Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram
0

Εν μέρει λόγω της ντροπής που νιώθει για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ένας Ρώσος ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Σερβία αποφάσισε να φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες. 

Ο Mikhail Golubtsov προς το παρόν  φιλοξενεί 34 άτομα και έρχονται ακόμα περισσότερα. Ο Ρώσος πρώην μηχανικός άφησε τη χώρα του το 2014 λόγω της «απαράδεκτης» προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα, όπως λέει ο ίδιος, και τώρα διευθύνει ένα λιτό αλλά φιλόξενο ξενοδοχείο στους καταπράσινους λόφους της κεντρικής Σερβίας.

Πριν από τη ρωσική εισβολή, οι καλεσμένοι του Golubtsov ήταν κυρίως άνθρωποι που ταξίδευαν από την πόλη στην ύπαιθρο για το Σαββατοκύριακο. Τώρα τα περισσότερα δωμάτια καταλαμβάνονται από Ουκρανούς πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο δωρεάν, για όσο χρόνο χρειάζονται.

«Τα πρώτα επτά άτομα έφτασαν επειδή ένας φίλος τους έδωσε τη διεύθυνση, τώρα πλέον έρχονται μόνοι τους», λέει ο 58χρονος ιδιοκτήτης στο Reuters.

«Στην αρχή (μετά την έναρξη της εισβολής), ήμουν σε σοκ και ντρεπόμουν τόσο πολύ. Αυτό που μπορώ να κάνω τώρα είναι να βοηθήσω με κάποιο τρόπο τους Ουκρανούς».

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 3,8 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Μόνο περίπου 2.500 έχουν έρθει στη Σερβία μέχρι στιγμής, κυρίως ως ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη.

Μία από τους πρόσφυγες που φιλοξενεί ο Golubtsov είναι η 46χρονη Anna Nizhegorodova, Ρωσίδα παντρεμένη με Ουκρανό, που ζούσε στο Κίεβο τα τελευταία 15 χρόνια. Μαζί της ήταν και τα δύο παιδιά της ηλικίας εννέα και 16 ετών.

Η Nizhegorodova είπε ότι μετά από αρκετές ημέρες στα καταφύγια στο Κίεβο, αυτή και η Ουκρανή φίλη της Olga Manmar, καθηγήτρια αγγλικών και μητέρα τριών παιδιών, αποφάσισαν να φύγουν, μαζεύοντας τα πάντα σε δύο αυτοκίνητα και με κατεύθυνση προς Ρουμανία.

Μετά από αρκετές ημέρες, κατέληξαν στο ξενοδοχείο του Golubtsov κοντά στην πόλη Batocina, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.

Η Nizhegorodova είπε ότι «δεν ένιωσε τίποτα» όταν έφτασε. «Στο μυαλό σου καταλαβαίνεις ότι τα πάντα γύρω σου είναι πολύ όμορφα και πολύ ήσυχα, αλλά απλά θέλεις να σκεπαστείς με μια κουβέρτα», είπε.

Η 39χρονη Manmar, ξέσπασε σε κλάματα όταν περιέγραφε πώς οι ουκρανικές οικογένειες αναγκάζονται να χωριστούν στα ρουμανικά σύνορα λόγω του στρατιωτικού νόμου, που δεν επιτρέπει σε άνδρες 18-60 ετ΄ να φύγουν από τη χώρα.

«(Όταν) περνάς τα σύνορα, είσαι ασφαλής, αλλά λυπάσαι για όσους δεν μπορούν (να ακολουθήσουν)», είπε.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ