Ρώσοι δημοσιεύουν στα social media φωτογραφίες του με κόκκινα ρούχα, για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στη σύζυγο του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, μετά τη φυλάκιση του 44χρονου επικριτή του Κρεμλίνου.

 

Κόκκινη μπλούζα φορούσε η Γιούλια Ναβάλναγια στο δικαστήριο, όταν ο σύζυγός της καταδικάστηκε αυτή την εβδομάδα σε ποινή φυλάκισης σχεδόν τριών ετών. Αυτή η κίνηση αλληλεγγύης ξεκίνησε στο Instagram, με ανάρτηση της Κάτια Φεντόροβα.

 

Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της με κόκκινη μπλούζα, η συντάκτρια μόδας έγραψε ότι το κάνει σε ένδειξη αλληλεγγύης «στη Γιούλια Ναβάλναγια όπως και όλους εκείνους που κρατούνται και καταδικάζονται επειδή δεν φοβούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους, τους συζύγους, τις μητέρες, τους πατέρες, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Είμαστε μαζί σας και έτοιμοι να βοηθήσουμε».

 

Στα hashtag έγραψε «Μην λυπάσαι, όλα θα πάνε καλά», τα τελευταία λόγια που είπε ο Ναβάλνι στη σύζυγό του, πριν τον απομακρύνουν.

 


Γρήγορα, άλλοι Ρώσοι χρήστες των social media- που ζουν εντός ή εκτός των συνόρων- άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες τους με κόκκινα ρούχα, μηνύματα υπέρ του Ναβάλνι, της συζύγου του και όσους διώκονται στη Ρωσία γιατί εκφράζουν την άποψή τους, αλλά και το hashtag με τα λόγια του 44χρονου.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

A post shared by Olga Markova (@nukaru)

 


Σε κάθε μία από τις διαμαρτυρίες που γίνονται σε όλη τη χώρα το τελευταίο διάστημα, υπέρ της απελευθέρωσης του Ναβάλνι, η ρωσική αστυνομία έχει «απαντήσει» με εκατοντάδες συλλήψεις. Σε τέτοιο βαθμό, που το Κρεμλίνο χθες παραδέχθηκε ότι στις διαδηλώσεις που έγιναν την ημέρα της καταδίκης του Ναβάλνι συνελήφθησαν περισσότεροι από όσους έχουν τη δυνατότητα να «φιλοξενήσουν» τα κρατητήρια.

 

Από την πλευρά του ο Ναβάλνι, στο πρώτο του μήνυμα από τη φυλακή μετά την καταδίκη του, δήλωσε ελεύθερος άνθρωπος. «Οι σιδερένιες πόρτες κλείνουν πίσω μου με έναν εκκωφαντικό θόρυβο, αλλά εγώ νιώθω ελεύθερος άνθρωπος. Χάρη στην πεποίθησή μου ότι έχω δίκιο. Χάρη στην υποστήριξή σας. Χάρη στην υποστήριξη της οικογένειάς μου», ανέφερε σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Instagram.

Με πληροφορίες από Times