Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι συνελήφθησαν περισσότεροι διαδηλωτές από όσους χωρούν τα κρατητήρια

Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι συνελήφθησαν περισσότεροι διαδηλωτές από όσους χωρούν τα κρατητήρια Facebook Twitter
EPA
0

Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε σήμερα ότι στις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, συνελήφθησαν περισσότερα άτομα από όσους χωρούν τα υφιστάμενα κρατητήρια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίαζε τις άσχημες συνθήκες κράτησης των συλληφθέντων στις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπου σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης και πολυάριθμες μαρτυρίες των ίδιων των συλληφθέντων, περιμένουν ώρες μέσα στις κλούβες, στα κρατητήρια δεν υπάρχει χώρος και αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τους δικούς τους και ακόμη και με το νερό.

«Συνελήφθησαν περισσότεροι απ' όσους χωρούν τα κρατητήρια και περισσότεροι ώστε να μπορούν να διεκπεραιωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες διατυπώσεων, σε περιορισμένα χρονικά πλαίσια. Για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκαν, δυστυχώς τέτοια προβλήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος ου Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ . Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αναμφισβήτητα τα αρμόδια όργανα λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευθετήσουν την κατάσταση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ισχυρίστηκε ότι η αλγεινή αυτή κατάσταση δεν προκλήθηκε από τα όργανα επιβολής του νόμου αλλά από την συμμετοχή πολιτών «σε δράσεις που δεν είχαν την έγκριση των αρχών». «Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να μιλάμε για τις συνέπειες. Πρωτίστως πρέπει να μιλάμε για άτομα που πήραν μέρος σε μη νόμιμες εκδηλώσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.


Ερωτηθείς αν έχουν δείξει στον Ρώσο πρόεδρο βίντεο από τους χώρους κράτησης των συλληφθέντων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε αρνητικά λέγοντας «Ο ίδιος (Πούτιν) δεν μπορεί να δει όλα τα βίντεο».

Ερωτηθείς αν η διεύθυνση της προεδρίας ελέγχει τα όσα μεταδίδονται για ξυλοδαρμούς διαδηλωτών από την αστυνομία, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά: «Όχι η διεύθυνση της προεδρίας δεν μπορεί να ασχολείται με το να ερευνά τέτοια μεμονωμένα περιστατικά». «Αλλά όλοι μας γνωρίζουμε την αρκετά άμεση αντίδραση και του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Φρουράς, που ανακοίνωσαν ότι κάθε συγκεκριμένο περιστατικό θα ελεγχθεί υπηρεσιακά και θα υπάρξουν τα κατάλληλα συμπεράσματα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της αστυνομίας κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων συμπαράστασης στον Αλεξέι Ναβάλνι, είπε ότι πρόκειται για μέτρα «που λαμβάνονται από την αστυνομία σε σχέση με όσους συμμετέχουν σε παράνομες διαδηλώσεις».

«Κάποιοι με την θέλησή τους, κάποιοι θύματα υποκινητών συνελήφθησαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων από την αστυνομία και την Εθνική Φρουρά. Δεν υπάρχουν διώξεις. Ξεχνάτε ότι υπήρξαν άμεσες και πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχετικά με το περιστατικό της εθελόντριας Αλιόνα Κιτάγιεβα από το επιτελείο της δικηγόρου Λιουμπόφ Σόμπολ (έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό έως τις 23 Μαρτίου), την οποία όταν την συνέλαβαν την απείλησαν ότι θα της φορέσουν κουκούλα στο κεφάλι και θα την χτυπήσουν με Taser (όπλο ακινητοποίησης μέσω ηλεκτρικού σοκ) αν δεν ξεκλείδωνε το κινητό της τηλέφωνο, είπε ότι «αν πράγματι αυτό συνέβη» «θα πρέπει η ίδια να πάει στον εισαγγελέα και να κάνει μήνυση. Πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που προσφέρει ο νόμος για να υπερασπισθεί τα δικαιώματά της ως πολίτης».

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει την σύλληψη του δημοσιογράφου Σεργκέι Σμιρνόφ που καταδικάστηκε σε 25 ημερών φυλάκιση για ένα retweet που αφορούσε τον ίδιο του τον εαυτό, λέγοντας ότι δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ