Ρωσική προέλαση στο Ντνιπροπετρόβσκ: Ανησυχία για νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσική προέλαση στο Ντνιπροπετρόβσκ: Ανησυχία για νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία Facebook Twitter
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει Ρώσους στρατιώτες στο χωριό Ζαπορίζκε, αλλά η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της περιοχής.
0

Οι ουκρανικές δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι ο ρωσικός στρατός επιχείρησε να περάσει στα ανατολικά της βιομηχανικής περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει έδαφος.

«Πρόκειται για την πρώτη επίθεση τέτοιας κλίμακας στην περιοχή», δήλωσε ο Βίκτορ Τρέχουμποβ από την Ομάδα Επιχειρήσεων του Δνείπερου, τονίζοντας ωστόσο ότι η προέλαση έχει σταματήσει.

Η Μόσχα ισχυρίζεται εδώ και μήνες ότι προχωρά βαθύτερα από το Ντονέτσκ, ενώ στις αρχές Ιουνίου αξιωματούχοι της Ρωσίας μίλησαν για επίθεση στο Ντνιπροπετρόβσκ. Παρά ταύτα, ουκρανικές πηγές λένε ότι οι Ρώσοι έχουν μόλις αγγίξει τα σύνορα της περιφέρειας.

Το DeepState Mapping Project εκτίμησε ότι η Ρωσία κατέλαβε δύο χωριά (Ζαπορίσκε και Νοβοχριγκορίβκα), κάτι που ο ουκρανικός στρατός διαψεύδει, λέγοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Η Ντνιπροπετρόφσκ, με πληθυσμό άνω των τριών εκατομμυρίων πριν τον πόλεμο, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο βαριάς βιομηχανίας της Ουκρανίας μετά το Ντονμπάς.

Παρά τις μεγάλες απώλειες, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πρόσφατα σημειώσει μικρά κέρδη στο Ντονέτσκ, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή επέκταση της προέλασης.

Την ίδια στιγμή, η διπλωματική προσπάθεια για ειρηνευτική λύση, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, δείχνει να χάνει δυναμική, παρά τις επαφές του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον. Ο Τραμπ είπε ότι εργάζεται για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών, αλλά ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει έτοιμη ατζέντα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι μια συμφωνία που θα παραχωρούσε ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία θα ήταν «παγίδα». Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας τόνισε: «Η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση και παραμένει ο επιτιθέμενος».

Ο Ζελένσκι συνεχίζει τις επαφές με δυτικούς συμμάχους, ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να υπερασπίζεται τη χώρα του μακροπρόθεσμα.

Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άνδρες ηλικίας 18-22 ετών θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς που ίσχυαν για όλους έως 60 ετών. Η απόφαση αφορά και όσους βρίσκονται ήδη εκτός χώρας.

Η πρωθυπουργός Γιούλια Σβιριντένκο εξήγησε ότι στόχος είναι οι νέοι να διατηρήσουν δεσμούς με την Ουκρανία, ενώ υπενθύμισε ότι η στρατιωτική θητεία ξεκινά από τα 25 έτη. Υπολογίζεται ότι σήμερα 5,6 εκατομμύρια Ουκρανοί άνδρες ζουν στο εξωτερικό.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Διεθνή / Αόρατος θάνατος στην Ουκρανία: Το 25% είναι παγιδευμένο με νάρκες - Παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα

Στη Σούμι και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, νάρκες και εκρηκτικά απειλούν καθημερινά πολίτες - Σχεδόν το 25% της χώρας είναι μολυσμένο με εκρηκτικά, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Διεθνή / Ουκρανία: Μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση με 400 drones και πυραύλους εν μέσω συνομιλιών στη Γενεύη

Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τη Μόσχα για αδιαφορία προς τη διπλωματία και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση με κυρώσεις και ενίσχυση της αεράμυνας
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΚΟΥΒΑ ΠΙΕΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Διεθνή / Τραμπ: Αποκαλεί την Κούβα «αποτυχημένο κράτος» και εντείνει την πίεση προς την Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου υπογραμμίζουν την στρατηγική των ΗΠΑ να πιέσουν για συμφωνίες και στα τρία μέτωπα -Ουκρανία, Κούβα και Ιράν- εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στρατιωτικής έντασης
THE LIFO TEAM
ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Βατικανό: Η Θεία Λειτουργία θα μεταφραστεί σε 60 γλώσσες μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το Βατικανό θα προσφέρει για πρώτη φορά ζωντανές μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους πιστούς να παρακολουθούν την λειτουργία σε πραγματικό χρόνο μέσω κινητών τηλεφώνων
THE LIFO TEAM