Ρωσία: Σε ρούβλια ή νόμισμα «φιλικών χωρών» οι εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών

Ρωσία:Σε ρούβλια ή νόμισμα «φιλικών χωρών» οι εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών Facebook Twitter
Φωτ.:Getty Images
0

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε “φιλικές χώρες” με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ άλλωστε είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή πως η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», είχε πει ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

Ήδη η Ρωσία παρέχει σιτηρά κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.

Eξάλλου, μη αναστρέψιμη είναι και η απόφαση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμή της προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλι, «το προτιμώμενο και ασφαλέστερο νόμισμα για την Ρωσία αυτήν την στιγμή». 

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου θα συνεχιστούν με τους ρωσικούς όρους, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Gazprom προσθέτοντας ότι από την 1η Απριλίου η εταιρεία ξεκίνησε να γνωστοποιεί στους πελάτες της την αλλαγή σύμφωνα με την οποία η εξόφληση των λογαριασμών θα γίνεται σε ρούβλια.

Πάντως, η αξίωση για πληρωμή από τους ξένους αγοραστές σε ρούβλια  αποτελεί ένδειξη της οικονομικής και χρηματοοικονομικής «απελπισίας» της Μόσχας που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε προ ημερών=ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ