LIVE!

Ρωσία: Ποινή φυλάκισης 25 ημερών σε δημοσιογράφο για ένα αστείο στο Twitter

Ρωσία: Ποινή φυλάκισης 25 ημερών σε δημοσιογράφο για ένα αστείο στο Twitter Facebook Twitter
EPA
0

Σε φυλάκιση 25 ημερών καταδίκασε το δικαστήριο Τβερσκόι της Μόσχας τον δημοσιογράφο Σεργκέι Σμιρνόφ και αρχισυντάκτη της ιστοσελίδας Mediazona.

Ο Σεργκέι Σμιρνόφ κατηγορείται ότι συμμετείχε κατ' επανάληψη σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που δεν είχαν την άδεια των Αρχών, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του δικαστηρίου, αλλά και ο Ρώσος δημοσιογράφος από τη δικαστική αίθουσα με ανάρτησή του στο Τwitter.

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Mediazona, παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, εξαιτίας ενός retweet που έκανε σε μια χιουμοριστική ανάρτηση, στην οποία τον αποκαλούν τραγουδιστή του πανκ συγκροτήματος Tarakani (κατσαρίδες) Ντμίτρι Σπίριν, λόγω της μεγάλης ομοιότητας που έχει μαζί του. Στο tweet όμως στο οποίο ο Σμιρνόφ έκανε retweet, υπήρχε και μια έκκληση των συνεργατών του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι για συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίες.

Το δικαστήριο όμως ερμήνευσε με τον δικό του τρόπο το retweet του Σμιρνόφ, σε ένα αστείο tweet για τον ίδιο του τον εαυτό.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δικαστηρίου, την οποία μετέδιδε ο δημοσιογράφος Γιεγκόρ Σκαβαραοντά, ο δικηγόρος του Φιόντορ Σιρός ζητούσε να κληθούν μάρτυρες, καλώντας να γίνει γλωσσολογική ανάλυση του tweet, εξαιτίας του οποίου απαγγέλθηκε η κατηγορία κατά του Σμιρνόφ.

«Στο Twitter είναι ευχάριστο να κάνεις αστεία»

Ο Σμιρνόφ μιλώντας στο δικαστήριο είπε ότι «στο Twitter είναι ευχάριστο να κάνεις αστεία», ότι παλιότερα τον μπέρδευαν με τον ράπερ Oxymiron και από τότε όλοι κάνουν αστεία με αφορμή την ομοιότητα που έχει με διάφορους μουσικούς. «Είμαι δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης, και για μένα δεν είναι σωστό να κάνω εκκλήσεις για τέτοιες συγκεντρώσεις. Σ' αυτές συνήθως δεν πηγαίνω, επειδή έχω λιγότερα οφέλη από άλλους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Σμιρνόφ.

Την καταγγελία κατά του Σμιρνόφ σύμφωνα με το δίκτυο «Απολογία διαμαρτυρίας» την έκανε ο ίδιος αστυνομικός από τον κέντρο «Ε», που είχε καταγγείλει και την πρώην καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Οικονομίας Άννα Βελικόκ, η οποία καταδικάστηκε σε 14 μέρες φυλακή για ένα retweet σε ανάρτηση του ερευνητή του «Ταμείου Αγώνα κατά της Διαφθοράς» ( του Α. Ναβάλνι , το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο 'πρακτόρων ξένης χώρας') Γκεόργκι Αλμπούροφ.

Ο Σμιρνόφ συνελήφθη στις 30 Ιανουαρίου από πάνοπλους αστυνομικούς και έναν αστυνομικό με πολιτικά τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του στη Μόσχα για να πάει βόλτα με τον ηλικίας πέντε ετών γιο του. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να περιμένουν τη σύζυγό του Σμιρνόφ για να πάρει το παιδί, το οποίο παρέδωσαν σ έναν συνάδελφο του.

Στις 27 Ιανουαρίου, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο διαμέρισμα της μητέρας του Σμιρνόφ που βρίσκεται στο Αλτούφιεβο. Ο Σμιρνόφ τότε είχε δηλώσει ότι ο ανακριτής, επί μιάμιση ώρα ανέκρινε την μητέρα του και πήραν από το σπίτι μερικά βιβλία και τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Διεθνή / Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Το Εφετείο της Αγγλίας έκρινε ότι η συμφωνία που υποχρεώνει το Zaha Hadid Architects να διατηρεί το όνομα της ιδρύτριάς του και να καταβάλλει 6% των εσόδων του στο Zaha Hadid Foundation μπορεί να τερματιστεί με εύλογη προειδοποίηση, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή ονόματος.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM