No.1

Ρωσία: Πιθανός ο εμφύλιος στο Αφγανιστάν - «Δεν θα επέμβουμε»

Ρωσία: Πιθανός ο εμφύλιος στο Αφγανιστάν - «Δεν θα επέμβουμε» Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ΕΡΑ
0

Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, ωστόσο δεν προτίθεται να επέμβει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την διένεξη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων αντίστασης που συγκροτούνται στην επαρχία Πανσίρ.

«Σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), αναφέρθηκε ότι οι εξελίξεις μπορούν να πάρουν τέτοια τροπή η οποία να εγκυμονεί έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν επιφέροντας πρόσθετους κινδύνους και απειλές. Και φυσικά, κανένας δεν προτίθεται να παρέμβει στις εξελίξεις αυτές», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των μερών. «Όχι, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου μπήκαν αμαχητί στην Καμπούλ την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε διάστημα μερικών ωρών. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία. Ο αντιπρόεδρος της χώρας Αμρουλά Σαλέχ δήλωσε ότι σε συνθήκες απουσίας του αρχηγού κράτους, με βάση το Σύνταγμα, αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της χώρας και κάλεσε σε ένοπλη αντίσταση κατά των Ταλιμπάν.

Ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του κάποτε ηγέτη της κοινότητας των Τατζίκων του Αφγανιστάν Αχμάντ Σαχ Μασούντ (1953-2001, σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στις 16 Αυγούστου στο γαλλικό περιοδικό La Regle du jeu, ανακοίνωσε την οργάνωση αντίστασης στους Ταλιμπάν, κέντρο της οποίας θα είναι η επαρχία Πανσίρ. Στις 22 Αυγούστου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι στέλνουν εκατοντάδες μαχητές τους για να καταλάβουν την επαρχία αυτή του βόρειου Αφγανιστάν. Προχθές Σάββατο το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Μασούντ άρχισε συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν για την συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM