Ρωσία: «Ναι» από τη Βουλή στις αλλαγές που επιτρέπουν στον Πούτιν να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος

Ρωσία: «Ναι» από τη Βουλή στις αλλαγές που επιτρέπουν στον Πούτιν να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος Facebook Twitter
Εγκρίθηκαν από τη Βουλή οι συνταγματικές αλλαγές που επιτρέπουν στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία (Πηγή φωτό EPA)
1

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε τις συνταγματικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία και μετά το 2024, όταν ολοκληρώνεται η τέταρτη θητεία του.

Η Δούμα, η κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε τις αλλαγές με 383 ψήφους υπέρ, ενώ 43 απείχαν από την ψηφοφορία. Λίγες ώρες αργότερα, οι συνταγματικές τροποποιήσεις εγκρίθηκαν και από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, την κάτω Βουλή (160 υπέρ, 1 κατά και 3 αποχές). Οι συνταγματικές αλλαγές θα αποσταλούν στα κοινοβούλια των περιφερειών και πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα. Στις 22 Απριλίου θα γίνει δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Με αυτές, μηδενίζεται το «κοντέρ» των προεδρικών θητειών του Πούτιν. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος για πρόεδρος και να εκλεγεί για δύο ακόμη εξαετείς θητείες. Υπενθυμίζεται ότι ο 67χρονος ηγέτης της Ρωσίας, έπειτα από δύο διαδοχικές προεδρικές θητείες, έγινε πρωθυπουργός το 2008- με τον στενό σύμμαχό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου, στην οποία επανήλθε ο ίδιος το 2012 για άλλες δύο θητείες.

Πριν από το δημοψήφισμα, οι αλλαγές που έγιναν θα εξεταστούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας. Εξάλλου, ο Πούτιν- μιλώντας στη Δούμα την Τρίτη- έδωσε την «ευλογία» του για τις αλλαγές αρκεί αυτές να εγκριθούν από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα ζητήματα που αφορούν τις προεδρικές θητείες δεν είναι τα μόνα που περιλαμβάνονται στις αλλαγές του Συντάγματος. Αυτές ενισχύουν περαιτέρω την εξουσία του προέδρου, απαγορεύουν τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και ορίζουν την «πίστη στον Θεό» ως μία από τις παραδοσιακές αξίες της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από AP, AΠΕ/ AFP

 

 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Διεθνή / Νέος νόμος - «βόμβα» για τα μουσεία της Αγγλίας: Θα μπορούν να επιστρέφουν αντικείμενα συλλογών για «ηθικούς λόγους»

Η διάταξη που αλλάζει το καθεστώς, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές εξελίξεις για περιπτώσεις αξιώσεων επιστροφών, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα
NEWSROOM
Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνή / Πολωνία: Ακυρώθηκαν συναυλίες του Ρότζερ Γουότερς λόγω δηλώσεών του για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ενθαρρύνω όλους τους εμπλεκόμενους στον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία και ιδίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εργαστούν για μια ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων»
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ