Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου με κυρώσεις κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες.
Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα μέτρα που στοχεύουν τον ενεργειακό και τραπεζικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και το εμπόριο. «Αυτό είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, μαζί με εταίρους και συμμάχους», τονίζει ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία, μέσω του «Χ», λέγοντας τα εξής: «Χαιρετίζω τη συμφωνία στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χτυπάμε στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Στοχεύουμε στον τραπεζικό, ενεργειακό και στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου δυναμικού ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου. Η πίεση συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί μέχρι ο Πούτιν να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάγια Κάλας δήλωσε πως «Η ΕΕ ενέκρινε ένα από τα ισχυρότερα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας μέχρι σήμερα». Μέσω του Χ, η Κάλας τονίζει ότι με το 18ο πακέτο κυρώσεων «μειώνεται περαιτέρω ο πολεμικός προϋπολογισμός του Κρεμλίνου», βάζοντας στη λίστα με τις κυρώσεις 105 ακόμη δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου του και περιορίζοντας την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στη χρηματοδότηση.
«Ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας, στις κινεζικές τράπεζες που επιτρέπουν την αποφυγή κυρώσεων και εμποδίζουμε τις εξαγωγές τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σε drones», τονίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος, έτσι ώστε η διακοπή της επιθετικότητας να γίνει μονόδρομος για τη Μόσχα»
Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: Τι περιλαμβάνει το 18ο πακέτο
Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, εισάγεται ένας δυναμικός μηχανισμός ανώτατου ορίου τιμών ρωσικού πετρελαίου που θα ορίσει την τιμή κατά 15% χαμηλότερη από τη μέση τιμή αγοράς του ρωσικού αργού πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή θα μειωθεί από 60 δολάριο το βαρέλι σε περίπου 47,6 δολάρια το βαρέλι.
Επιπλέον, απαγορεύεται η εισαγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου που παράγονται από αργό πετρέλαιο της Ρωσίας που λαμβάνεται σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα (εκτός Νορβηγίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Καναδά και Τσεχίας). Αυτό αποσκοπεί στο να κλείσει ένα κενό που επιτρέπει στη Ρωσία να πραγματοποιεί έμμεσες εξαγωγές αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται για σκοπούς διύλισης.
Απαγορεύονται οι συναλλαγές με τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αγαθών ή υπηρεσιών, εμποδίζοντας έτσι την ολοκλήρωση, τη συντήρηση, τη λειτουργία και οποιαδήποτε μελλοντική χρήση των αγωγών αυτού, οι οποίοι δεν λειτουργούν από το 2022).
Στον κατάλογο με τις κυρώσεις καταχωρούνται επιπλέον 105 πλοία που ανήκουν στο λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των καταχωρημένων πλοίων στα οποία απαγορεύεται η πρόσβαση σε λιμάνια, σε πάνω από 400.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά του τραπεζικού τομέα, προστίθενται 22 ρωσικές τράπεζες στον κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που δεν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και συναλλαγές, μέσω του συστήματος SWIFT .
Επιπλέον, απαγορεύονται οι συναλλαγές στο Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), στις επενδύσεις του και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζουν αυτές τις επενδύσεις. Παράλληλα, μειώνεται το όριο για την καταχώριση χρηματοπιστωτικών και πιστωτικών ιδρυμάτων τρίτων χωρών που συνδέονται με το SPFS.
Επίσης, μειώνεται το όριο των προϋποθέσεων για την καταχώριση χρηματοπιστωτικών και πιστωτικών ιδρυμάτων τρίτων χωρών που ματαιώνουν τις κυρώσεις ή υποστηρίζουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνεται επίσης η απαγόρευση συναλλαγών σε οντότητες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις απαγορεύσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Στα εμπορικά μέτρα, περιλαμβάνεται η νέα καταχώριση 26 οντοτήτων, εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται εκτός Ρωσίας (7 στην Κίνα, 3 στο Χονγκ Κονγκ και 4 στην Τουρκία) και οι οποίες εμπλέκονται σε καταστρατήγηση κυρώσεων ή παρέχουν άμεση ή έμμεση υποστήριξη στο στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.
Επιπλέον απαγορεύονται οι εξαγωγές στη Ρωσία τεχνολογίας διπλής χρήσης/προηγμένη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων μηχανών CNC που χρησιμοποιούνται στο στρατιωτικό βιομηχανικό σύστημα και βρίσκονται στη βιομηχανία παραγωγής πυραύλων Iskander.
Επεκτείνεται η απαγόρευση διαμετακόμισης ώστε να περιλαμβάνει επιλεγμένα οικονομικά κρίσιμα αγαθά που χρησιμοποιούνται για κατασκευές και μεταφορές, και δύο από αυτά που έχουν άμεση σχέση με την ενεργειακή βιομηχανία.
Τέλος, προστίθενται περαιτέρω είδη στον κατάλογο των αγαθών που υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων μηχανημάτων, χημικών προϊόντων και ορισμένων μετάλλων και πλαστικών.
Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: Ήταν «απαραίτητη απόφαση»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «απαραίτητη απόφαση, η οποία ελήφθη την κατάλληλη στιγμή». «Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη και έρχεται την κατάλληλη στιγμή, ειδικά σε μια εποχή που η Ρωσία εντείνει τη βιαιότητα των επιθέσεών της στις πόλεις και τα χωριά μας», έγραψε στο X.
Το 18ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας χαιρέτισε και η πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Σβιριντένκο σχολιάζοντας ότι «ενισχύει την πίεση εκεί όπου μετράει». Η πρωθυπουργός, γράφοντας στο Χ, ανέφερε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα για να γίνουν σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα φέρουν πιο κοντά την ειρήνη.
Κυρώσεις ΕΕ σε Ρωσία: «Έχουμε ανοσία, θα αντέξουμε, θα κλιμακώσουμε τα χτυπήματα στην Ουκρανία»
Η Ρωσία έχει αναπτύξει κάποιο βαθμό ανοσίας στις δυτικές κυρώσεις και έχει προσαρμοστεί σε αυτές, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στο 18ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα για την πετρελαϊκή της βιομηχανία.
Ερωτηθείς για τα νέα μέτρα της ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τα χαρακτήρισε μονόπλευρα και παράνομα και δήλωσε ότι συμβαδίζουν με τη «συστηματικά αντιρωσική στάση», όπως τη χαρακτήρισε, της Ευρώπης. «Αλλά παράλληλα, φυσικά, έχουμε ήδη αποκτήσει κάποια ανοσία στις κυρώσεις, έχουμε προσαρμοστεί στη ζωή με κυρώσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.
«Φυσικά θα πρέπει να αναλύσουμε το νέο πακέτο για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του. Αλλά, επιπλέον, κάθε νέο πακέτο κυρώσεων φέρνει έναν αρνητικό αντίκτυπο για τις χώρες που το στηρίζουν. Είναι διττό όπλο», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προέβλεψε σήμερα ότι η ρωσική οικονομία θα αντέξει το τελευταίο πακέτο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε ότι η Μόσχα θα εντείνει τις επιθέσεις της κατά της Ουκρανίας.
Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, έκανε τα σχόλια αυτά αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, περιλαμβάνοντας μέτρα που αποσκοπούν να επιφέρουν περαιτέρω πλήγματα στη ρωσική πετρελαϊκή και ενεργειακή βιομηχανία.
Σε ανάρτηση στο επίσημο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram, ο Μεντβέντεφ αναφέρει ότι οι νέες κυρώσεις θα επηρεάσουν ελάχιστα τη στάση της Ρωσίας στη σύγκρουση, όπως ακριβώς είχαν αποτύχει να επηρεάσουν και οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων.
Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία γεράκια του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εντείνει τα χτυπήματά της στην Ουκρανία. «Τα πλήγματα κατά στόχων στη λεγόμενη Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, θα πραγματοποιηθούν με αυξανόμενη ισχύ», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια σκληρότερη στάση έναντι της Ρωσίας, υποσχόμενος ότι θα στείλει νέους πυραύλους και άλλα είδη οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot που μπορούν να καταστρέψουν τους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Έδωσε επίσης, στη Ρωσία διορία 50 ημερών για να υπογράψει κατάπαυση του πυρός ή να αντιμετωπίσει νέες κυρώσεις.