Εγκρίθηκε το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει αυστηρότερα μέτρα στον ενεργειακό, οικονομικό και εμπορικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται:
- νέο δυναμικό ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο,
- απαγόρευση συναλλαγών για τους αγωγούς Nord Stream,
- και αυξημένοι περιορισμοί σε τράπεζες, επενδύσεις και τεχνολογία.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία, με ανάρτησή της στο «Χ», αναφέροντας: «Χαιρετίζω τη συμφωνία στο 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χτυπάμε στην καρδιά της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας. Στοχεύουμε στον τραπεζικό, ενεργειακό και στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου δυναμικού ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου. Η πίεση συνεχίζεται. Θα συνεχιστεί μέχρι ο Πούτιν να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
Η νέα συμφωνία έρχεται μετά το πρόσφατο «μπλόκο» της Σλοβακίας στη διαδικασία έγκρισης του πακέτου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που τελικά δεν κατάφερε να το εγκρίνει τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είχε προαναγγείλει ότι ο εκπρόσωπος της χώρας του στο Συμβούλιο θα ζητούσε να καθυστερήσει η ψηφοφορία για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Μόσχα. Υποστήριξε ότι το αίτημα αντικατοπτρίζει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων της χώρας του επί των προτάσεων που υπέβαλε η Κομισιόν για να βοηθήσει τη Σλοβακία να υπερπηδήσει τυχόν εμπόδια που θα συναντήσει με τον ανεφοδιασμό της σε φυσικό αέριο μετά τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου από το 2028.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κάνει αυξανόμενη χρήση χημικών όπλων, καταγγέλλει η Κάγια Κάλλας
Η Ρωσία εντείνει τη χρήση χημικών όπλων στο ουκρανικό έδαφος, επιχειρώντας να κάμψει την ουκρανική αντίσταση προκαλώντας «τη μέγιστη δυνατή οδύνη», σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλλας.
Μιλώντας πριν από μερικές ημέρες σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Εσθονή πολιτικός αναφέρθηκε σε στοιχεία από τις γερμανικές και ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με αυτές, η Ρωσία έχει κάνει χρήση χημικών όπλων τουλάχιστον 9.000 φορές από την έναρξη της πλήρους εισβολής, με την τάση, όπως φαίνεται, να είναι αυξητική.
«Οι υπηρεσίες λένε πως η χρήση αυξάνεται. Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», σημείωσε η Κάλλας. «Δείχνει ότι η Ρωσία στοχεύει στο να επιφέρει τη μέγιστη δυνατή οδύνη, ώστε να υποχρεώσει την Ουκρανία να παραδοθεί. Είναι κάτι που απλώς... δεν αντέχεται».
Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται από διεθνής σύμβαση του 1993, την οποία έχει υπογράψει και επικυρώσει και η Ρωσία, μαζί με περισσότερες από 190 χώρες παγκοσμίως. Η συμφωνία απαγορεύει την ανάπτυξη, παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τέτοιων όπλων.
Οι δηλώσεις της Κάλλας ενισχύουν την αίσθηση ανησυχίας που διαμορφώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η Ρωσία φαίνεται να εντείνει τις επιθέσεις της, τόσο με χημικά μέσα όσο και με ολοένα πιο εκτεταμένους νυχτερινούς βομβαρδισμούς με πυραύλους, στο πλαίσιο της θερινής της επιχείρησης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews