Σε τουλάχιστον δύο ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αρνήθηκαν την άδεια προσγείωσης στη Μόσχα οι ρωσικές αρχές, επειδή τα αεροσκάφη τους ζήτησαν να παρακάμψουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο, διαγράφοντας εναλλακτική πορεία. 

 

Συγκεκριμένα, η Ρωσία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος της Austrian Airlines που θα αναχωρούσε από την Βιέννη με προορισμό τη Μόσχα να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της ρωσικής πρωτεύουσας σήμερα Πέμπτη, ενώ και χθες Τετάρτη, η Air France επίσης ακύρωσε την πτήση της από και προς Μόσχα, επικαλούμενη ανάλογους λόγους. 

 

Η κίνηση αυτή των ρωσικών αρχών, προς επίρρωσιν της υποστήριξης της Μόσχας στον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ελήφθη με φόντο τις δρομολογούμενες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την «κρατική αεροπειρατεία» σε αεροσκάφος της Ryanair, την περασμένη Κυριακή. 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αναγκαστική προσγείωση την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο του Μινσκ αεροσκάφους της Ryanair που είχε αναχωρήσει από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους, όπου συνελήφθη ο αντιφρονών δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς.

 

Επιπλέον, έχει ήδη εφαρμόσει αποκλεισμό λευκορωσικών πτήσεων από και προς ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, η Belavia, ο κρατικός αερομεταφορέας της Λευκορωσίας έχει ακυρώσει πτήσεις σε πλήθος ευρωπαϊκών προορισμών. 

 

Με πληροφορίες από CNN