Ρωσία: 41 παιδιά νεκρά από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο - Για εγκληματική αμέλεια μιλάει ο Πούτιν

Ρωσία: 41 παιδιά νεκρά από την πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο - Για εγκληματική αμέλεια μιλάει ο Πούτιν Facebook Twitter
EPA/ALEXEI DRUZHININ
0

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε σήμερα τον τόπο της τραγωδίας που σημειώθηκε την Κυριακή όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο της πόλης Κεμέροβο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 64 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 41 παιδιά.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» που ευθύνεται για τον τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Οι ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της πυρκαγιάς, μιας από τις φονικότερες που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσαν ότι οι έξοδοι κινδύνου του εμπορικού κέντρου ήταν παρανόμα κλειστές, ενώ το σύστημα συναγερμού δεν λειτούργησε.

Ο Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη πριν από μερικές μέρες, εναπόθεσε σήμερα λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο μνήμα για τα θύματα της πυρκαγιάς.

«Τι συμβαίνει εδώ; Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι μία τυχαία έκρηξη μεθανίου. Ο κόσμος ήρθε για να χαλαρώσει, (ήταν) παιδιά. Μιλάμε για το δημογραφικό και χάνουμε τόσους ανθρώπους. Γιατί; Εξαιτίας μιας εγκληματικής αμέλειας, από απροσεξία. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;», διερωτήθηκε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με υπουργούς στο Κεμέροβο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya, όπου βρίσκονται κινηματογραφικές αίθουσες και ένας παιδότοπος, το μεσημέρι της Κυριακής.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος διαχειρίζεται υποθέσεις σοβαρών εγκλημάτων, δήλωσε ότι το σύστημα συναγερμού στο εμπορικό κέντρο δεν λειτουργούσε από τις 19 Μαρτίου και ότι ο φρουρός ασφαλείας δεν ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης που καλεί το κοινό να εγκαταλείψει το κτίριο παρότι αυτό λειτουργούσε.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αλεξάντερ Μπαστρίκιν δήλωσε ότι «από τις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού ήταν χαλασμένο αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα».

«Δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια λογική εξήγηση για αυτό», είπε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί εξέταση DNA για κάποια από τα θύματα, των οποίων δεν είναι δυνατή η αναγνώριση και η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.

«Υπάρχουν 37 πτώματα που χρειάζονται ανάλυση DNA», ανέφερε.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πολιτικός του Κεμέροβο Άντον Γκορέλκιν αναφέρει ότι «οι έξοδοι κινδύνου ήταν κλειστές καθιστώντας το συγκρότημα παγίδα και δεν υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ένας πυροσβεστήρας που υπήρχε στον χώρο και θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση της φωτιάς μόλις αυτή ξέσπασε δεν λειτουργούσε.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Sputnik επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πουτσκόφ, οι πυροσβέστες κλήθηκαν επί τόπου πολύ αργά, όταν είχαν ήδη τυλιχθεί στις φλόγες τρεις κινηματογραφικές αίθουσες και ένας μίνι ζωολογικός κήπος που βρίσκονταν στον τρίτο όροφο, απ΄όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Η Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να οδηγήσει για ανάκριση τον ιδιοκτήτη του εμπορικού κέντρου.

Τέσσερις άνθρωποι έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση, περιλαμβανομένων δύο υπαλλήλων της εταιρείας συντήρησης του συστήματος συναγερμού.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Βερόνικα Σκβορτσόβα, 13 άνθρωποι νοσηλεύονται, ανάμεσά τους και ένα 11χρονο αγόρι σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πήδηξε από ένα παράθυρο του τετάρτου ορόφου για να σωθεί.

Οι γονείς και τα αδέλφια του αγοριού είναι μεταξύ των νεκρών. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM