Ο πατέρας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, που τέθηκε υπό κράτηση στη Λευκορωσία, λέει ότι ο γιος του εξαναγκάστηκε να εμφανιστεί σε βίντεο όπου παραδέχεται πως διοργάνωσε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις και πως πως δείχνει να έχει υποστεί ξυλοδαρμό.

 

Ο 26χρονος μπλόγκερ πετούσε την Κυριακή από την Αθήνα προς την Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν η πτήση της Ryanair υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας και οι αρχές τον συνέλαβαν.

 

Χθες εμφανίστηκε σε ένα βίντεο, όπου παραδέχεται ότι βρίσκεται πίσω από την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο Μινσκ, πέρυσι.

 

Ο πατέρας του, Ντμίτρι Προτάσεβιτς, είδε το βίντεο από το σπίτι του στην Πολωνία, και το απέρριψε ως αποτέλεσμα εξαναγκασμού. 

 

«Νομίζω πως εξαναγκάστηκε. Δεν είναι τα λόγια του, δεν είναι είναι ο τονισμός που έχει στην ομιλία του, κινείται πολύ συγκρατημένα και μπορείτε να δείτε ότι είναι νευρικός», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters.

 

«Είναι πολύ πιθανό να έχει σπασμένη μύτη, επειδή το σχήμα της έχει αλλάξει και φαίνεται να έχει πολλή πούδρα πάνω της. Όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου του είχε πούδρα», συνέχισε, ενώ σχολίασε και το πακέτο τσιγάρων που φαίνεται στο βίντεο. «Δεν είναι δικά του τα τσιγάρα στο τραπέζι- δεν καπνίζει αυτά. Οπότε νομίζω πως αναγκάστηκε να το κάνει». 

 

«Ο γιος μου δεν μπορεί να παραδεχθεί ότι υποκίνησε σε μαζική ανυπακοή διότι απλώς δεν έκανε κάτι τέτοιο. Είναι απίθανο να έκανε συμφωνία με τους εισαγγελείς. Νομίζω ότι απλώς τον εξανάγκασαν να γυρίσει το βίντεο», σημείωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς.

 

Ρόμαν Προτάσεβιτς: «Εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ενοχή», λέει ο πατέρας του - Δείχνει να έχει σπασμένη μύτη
Προϊόν εξαναγκασμού είναι η παραδοχή της ενοχής του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, σύμφωνα με τον πατέρα του.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ρομάν Προτάσεβιτς κρατείται σε φυλακή του Μινσκ και διέψευσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την υγεία του.

 

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ τη Δευτέρα ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του αντιφρονούντα όπως και της συντρόφου του, Σοφία Σαπέγκα, ενώ συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία και ζήτησαν από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της. Παράλληλα απαγόρευσαν στις εταιρείες της Λευκορωσίας να πετούν στον εναέριο χώρο της ΕΕ.

 

«Έχουμε εκπλαγεί που η τύχη ενός ανθρώπου σημαίνει τόσα πολλά και ότι θεωρείται σημαντικός από την ΕΕ. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Λευκορώσους. Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν μια πράξη εκδίκησης για να προειδοποιηθούν άλλοι: δείτε τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι εντελώς παράλογο αυτό που συμβαίνει», σημείωσε ο Ντμίτρι Προτάσεβιτς.