Reuters: H Γερμανία «δεν αναμένει» κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

Reuters: H Γερμανία «δεν αναμένει» κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Η ΕΕ είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη εν μέσω εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης που επικαλείται το Reuters.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει να τεθεί το ζήτημα στη διήμερη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε η ίδια πηγή και μετέδωσε το πρακτορείο.  Η Γερμανία δεν αναμένει από την ΕΕ να αλλάξει τη στάση της σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας μόλις δύο εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, την ερχόμενη Παρασκευή, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να γίνει η συζήτηση για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τις τελευταίες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και ειδικότερα την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις πλησίον ελληνικών νησιών και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια.

Στην επιστολή με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που έστειλε χθες το βράδυ στους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεν κάνει ειδική ονομαστική αναφορά στην Τουρκία, αλλά επισημαίνει ότι τη δεύτερη μέρα της συνόδου θα συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή μας.

ΣΥΡΙΖΑ: Η καγκελαρία ή ο κ. Πέτσας λένε ψέματα για τις κυρώσεις;

Για ανάγκη επίδειξης «σοβαρότητας» από την κυβέρνηση σε αυτές τις «κρίσιμες» στιγμές κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας διαρροές από τη γερμανική καγκελαρία για μη υποβολή αιτήματος για κυρώσεις στην Τουρκία. «Επίσημες πηγές της καγκελαρίας διαρρέουν ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο κ Πέτσας δηλώνει ότι κατατέθηκε» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει «επισήμως από την κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιος από τους δυο λέει ψέματα"».

«Λίγη σοβαρότητα και περισσότερη ειλικρίνεια δεν θα έβλαπτε αυτές τις κρίσιμες στιγμές», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το Βερολίνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες 

Νωρίτερα σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση, κάλεσε και πάλι την Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα «να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

Από το Βερολίνο επισημάνθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Ακόμη πρόσθεσε ότι υπό αυτή την έννοια «θα πρέπει ασφαλώς να συζητήσουμε αυτό το θέμα την κατάλληλη στιγμή και με την Τουρκία». Παρέπεμψε μάλιστα σε χθεσινή δήλωση του κ. Μάας ότι «εναπόκειται τώρα ιδιαίτερα στην Τουρκία να αποκαταστήσει την χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα στην οποία τέτοιες διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπόσχονται επιτυχία. Για αυτό πρέπει η τουρκική πλευρά να απέχει από μονομερείς προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Χάικο Μάας προγραμματίζει να μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Μπούργκερ υπενθύμισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο Διάσκεψης στην Μπρατισλάβα.

«Υπό αυτή την έννοια υπάρχει αυτό το νήμα συζητήσεων. Δεν έχω τώρα να ανακοινώσω συγκεκριμένες ημερομηνίες», περιορίστηκε να δηλώσει.

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΠΕΙΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΗ ΔΙΚΗ

Διεθνή / «Λυπάμαι βαθιά» λέει ο ορειβάτης για τον θάνατο της συντρόφου του στις Άλπεις, απορρίπτει όμως τις κατηγορίες

Η 33χρονη έχασε τη ζωή της από υποθερμία κατά την κοινή τους προσπάθεια να φτάσουν στην κορυφή - Ο άνδρας κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή - Kλιμακώνεται η ένταση με το Ιράν

Η στρατιωτική κινητοποίηση εξελίσσεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν στη Γενεύη για μια πιθανή συμφωνία σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΔΙΚΗ FACEBOOK

Διεθνή / Στο εδώλιο ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Άρχισε η δίκη «σταθμός» - Έδωσε την ίδια απάντηση πάνω από 12 φορές

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος ίδρυσε το Facebook όταν ήταν φοιτητής το 2004, κατέθεσε για την υπόθεση εθισμού στην τεχνολογία, μετά από αγωγές εναντίον της Meta και του YouTube
THE LIFO TEAM