Reuters: H EE επεκτείνει τους περιορισμούς στην εξαγωγή εμβολίων

Reuters: H EE επεκτείνει τους περιορισμούς στην εξαγωγή εμβολίων Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει την Τετάρτη τις εξουσίες της ΕΕ, προκειμένου να εμποδίσει ενδεχομένως τις εξαγωγές εμβολίων COVID-19, σε περιοχές με πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και να καλύψει περιπτώσεις εταιρειών, που φορτώνουν εκ νέου προμήθειες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η κίνηση έχει σχεδιαστεί για την αποφυγή ακόμη και περιορισμένων ελλείψεων στις παραδόσεις, σε μια περιοχή, της οποίας το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ταλαιπωρηθεί από καθυστερήσεις και προβλήματα με τις προμήθειες.

Η τροπολογία, που καλύπτει περιπτώσεις επαναφόρτωσης από τρίμηνες παραδόσεις στο μπλοκ θα μπορούσε να πλήξει την Johnson & Johnson, η οποία ανακοίνωσε καθυστερήσεις στις προμήθειές της στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Όλοι οι κατασκευαστές εμβολίων θα μπορούσαν να επηρεαστούν, εάν δεν συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτόν τον μήνα έναν υπάρχοντα μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών, που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, για να εμποδίσει την αποστολή του εμβολίου της AstraZeneca στην Αυστραλία.

Αυτός ο μηχανισμός μπορεί προς το παρόν να ενεργοποιηθεί, μόνο εάν οι εταιρείες δεν επιτύχουν τους τριμηνιαίους στόχους παράδοσης.

Οι εξαγωγές της AstraZeneca μπλοκαρίστηκαν, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για περικοπές στις παραδόσεις του πρώτου τριμήνου στην ΕΕ.


Με τις τροποποιήσεις, που αναμένεται να εγκριθούν την Τετάρτη, η ΕΕ θα είναι ωστόσο σε θέση να αποκλείσει τις εξαγωγές, για να καλύψει εταιρείες που, ναι μεν σέβονται τις τριμηνιαίες συμβάσεις τους, αλλά επαναφορτώνουν τις προμήθειες στο τέλος της περιόδου, δήλωσε ο αξιωματούχος, στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η Johnson & Johnson, η οποία δεσμεύτηκε να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δήλωσε ότι οι παραδόσεις της ήταν πιθανό να ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του Απριλίου.

Η εταιρεία είπε στους αξιωματούχους της ΕΕ, ότι αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής, που ενδέχεται να δυσχεράνουν την επίτευξη του στόχου του δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, προσπαθεί να τον πετύχει.

Η Moderna και η Pfizer / BioNTech είχαν επίσης καθυστερήσεις στην διάθεση των εμβολίων στην ΕΕ, αν και πρόκειται να επιτύχουν τους συνολικούς στόχους τους για το πρώτο τρίμηνο.

«Δεν θέλουμε να υπάρξουν οι ίδιες καθυστερήσεις στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει άμεση γνώση της απόφασης της Επιτροπής.


Οποιαδήποτε απόφαση για τον αποκλεισμό μιας εξαγωγής, θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί σε συμφωνία με το κράτος της ΕΕ, από το σημείο όπου η αποστολή θα εγκαταλείψει το μπλοκ και τη συνολική στάση τηε εταιρείας και του κράτους εισαγωγής. «Θα εξισορροπήσουμε τα πράγματα», είπε ο αξιωματούχος.

Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν επίσης τον αποκλεισμό των εξαγωγών σε χώρες με πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα τη Βρετανία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε η επικεφαλής της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αποστολές θα μπορούσαν επίσης να παρακρατηθούν, εάν χώρες παραγωγής εμβολίων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, δεν επιτρέψουν την εξαγωγή εμβολίων στην ΕΕ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η αμερικανική κυβέρνηση είπε στους αξιωματούχους της ΕΕ τον Μάρτιο, ότι δεν θα επιτρέψει σύντομα την αποστολή στην ΕΕ εμβολίων της Astrazeneca, που παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στο Reuters.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους στο επίσημο περιοδικό της ΕΕ, θα ενισχύσουν επίσης τους ελέγχους, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα μπλοκ εξαγωγής δεν παρακάμπτονται χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Mε πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Διεθνή / Βρετανία: Θεαματικά κέρδη για την βασιλική οικογένεια από αιολικά πάρκα και ξεναγήσεις στα ανάκτορα

Τα έσοδα του Crown Estate, που διαχειρίζεται την δημόσια περιουσία της βασιλικής οικογένειας, ανήλθαν σε 1.1 δισ. λίρες το τρέχον έτος σε αντίθεση με το 2023, που ήταν 443 εκατ. λίρες
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ