Ραχόι: Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα της ΕΤΑ

Ραχόι: Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία για τα εγκλήματα της ΕΤΑ Facebook Twitter
EPA/ANGEL DIAZ
0

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέτισε σήμερα φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και υποσχέθηκε πως θα γίνουν δίκες για όλα τα εγκλήματά της και πως οι καταδίκες θα εκτελεσθούν.

«Οι καταδίκες θα συνεχίσουν να εκτελούνται» και «δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», δήλωσε ο Ραχόι την επομένη της επίσημης διάλυσης της ένοπλης οργάνωσης.

«Σήμερα, καθώς η ΕΤΑ ανακοίνωσε επιτέλους τη διάλυσή της, οι σκέψεις μας πρέπει να πάνε στα θύματα», δήλωσε επικαλούμενος τον αριθμό των 853 νεκρών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από την κυβέρνηση.

«Καλώ όλη την ισπανική κοινωνία να θυμηθεί (τα θύματα) ένα προς ένα μέσα στη μοναδική ιδιαιτερότητα των ξεριζωμένων ζωών τους (...) Δεν είναι μια στατιστική, είναι πρόσωπα», υπογράμμισε ο Ραχόι.

«Όλα δολοφονήθηκαν άδικα, απάνθρωπα και σε όλα οφείλουμε μνήμη και τιμή. Σ' αυτά, στις οικογένειές τους και στις εκατοντάδες των Ισπανών που επέζησαν της τρομοκρατικής βίας, αλλά θα υποφέρουν για πάντα από τα επακόλουθα της ωμότητας» της ΕΤΑ, δήλωσε.

«Σήμερα μπορούμε να πούμε κατηγορηματικά ότι η ισπανική δημοκρατία νίκησε την ΕΤΑ. Η ΕΤΑ εξαφανίζεται, όμως οι ζημιές που προκάλεσε δεν εξαφανίζονται, όχι περισσότερο από τον ανεπανόρθωτο πόνο που έσπειρε τόσες πολλές φορές».

Η αυτονομιστική οργάνωση «δεν θα επιτύχει τίποτε ανακοινώνοντας τη διάλυσή της», τόνισε και πάλι.

«Οι ερευνητές των εγκλημάτων της ΕΤΑ θα συνεχίσουν, θα συνεχίσουν να γίνονται δίκες για τα αδικήματα αυτά και οι καταδίκες θα συνεχίσουν να εκτελούνται. Διότι οι δημοκρατίες απαντούν στα εγκλήματα με τη δικαιοσύνη».

«Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ατιμωρησία, δεν τους οφείλουμε τίποτα», υπογράμμισε ο Ραχόι.

«Θα επαγρυπνούμε πάντα για να μην συμβεί ξανά τίποτε απ' όλα αυτά και για να μην επιχειρήσει κανείς να ξαναγράψει αυτό το κομμάτι της ιστορίας», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση από τις Βρυξέλλες για τη διάλυση της ΕΤΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την απόφαση της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ να βάλει τέλος σε όλες τις δραστηριότητές της και να αυτοδιαλυθεί, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει θέση» στην Ευρώπη για την τρομοκρατία.

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την απόφαση της ΕΤΑ να διαλυθεί με μόνιμο τρόπο. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι' αυτό», σχολίασε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Δεν υπάρχει θέση στην Ε.Ε. για την τρομοκρατία τα όπλα και τα τουφέκια. Η Ε.Ε. είναι θεμελιωμένη πάνω στο κράτος δικαίου», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος στην πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΤΑ.

Η βασκική αυτονομιστική οργάνωση ολοκληρώνει σήμερα την ιστορική διαδικασία της διάλυσής της στη διάρκεια ενός «συνεδρίου» στη νοτιοδυτική Γαλλία, τερματίζοντας έτσι την τελευταία ένοπλη εξέγερση της δυτικής Ευρώπης, η οποία διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 800 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες ήταν οι τραυματίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM