BREAKING NEWS

Qatargate -MKO: Η υπόθεση Αβραμόπουλου απασχολεί τα ευρωπαϊκά μέσα

Qatargate -MKO: Η υπόθεση Αβραμόπουλου απασχολεί τα ευρωπαϊκά μέσα Facebook Twitter
0

Μετά από την Εύα Καϊλή, τον Μαργαρίτη Σχοινά και τη Μαρία Σπυράκη, στο «κάδρο» μπαίνει και ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η Pauline Hofmann σχολιάζει στην γαλλική Soir την υπόθεση:

«Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε την Κυριακή ότι ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος έλαβε 60.000 ευρώ από την οργάνωση Fight Impunity. Η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2019 από τον Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, ένα πρώην μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος έχει συλληφθεί στα πλαίσια της διερεύνησης του σκανδάλου διαφθοράς και δωροδοκίας κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και άλλες προσωπικότητες όπως η Έμμα Μπονίνο ή η Φεντερίκα Μογκερίνι, πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ελέγχονται για το κατά πόσον έχουν υπηρετήσει τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ.

Ένα σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πληρώθηκε για τις υπηρεσίες του. «Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Μετά από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», επισημαίνει ο Αβραμόπουλος. «Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους» δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για την υπόθεση.

Πράσινο φως από την Κομισιόν

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο λόγω του σκανδάλου. Το 2020 είχε, όπως δήλωσε, «ζητήσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν» για τη «συμμετοχή του και τη συνακόλουθη αμοιβή», είπε. Το πράσινο φως «μου δόθηκε εγγράφως από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν.»

Σε επιστολή της 3ης Φεβρουαρίου 2021, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «ο πρώην Επίτροπος Αβραμόπουλος (θα πρέπει) να απέχει από το να ασκεί πιέσεις (lobbying) στους Επιτρόπους ή στο προσωπικό της Κομισιόν για λογαριασμό της οργάνωσης» Fight Impunity και να τηρεί τη μέγιστη δυνατή μυστικότητα σχετικά με το «τι ειπώθηκε στις συνεδριάσεις της Κομισιόν» κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Λίγο αργότερα, η ανεξάρτητη Επιτροπή Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε γνωμοδοτήσει σχετικά με τη συμμετοχή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Flight Impunity, υπενθυμίζοντας τους κανόνες που ισχύουν όταν πρώην Επίτροποι επαναπροσλαμβάνονται σε λόμπι.

Ο οργανισμός δεν ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο διαφάνειας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Fight Impunity «σκοπεύει να εγγραφεί “αμέσως μόλις επανέλθει στις δραστηριότητές της και τη φυσική της παρουσία στις Βρυξέλλες μετά από τον covid”.»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Eric Mamer, «εάν δεν υπήρχε καμία επαφή μεταξύ της εν λόγω οργάνωσης και της Επιτροπής, δεν ήταν απαραίτητο να συμπεριληφθεί η εν λόγω οργάνωση στο μητρώο διαφάνειας». Στις 3 Ιουλίου ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανάρτησε στα κοινωνικά του δίκτυα μια φωτογραφία με τον «καλό του φίλο», τον σημερινό Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Γιοχάνες Χαν.

Σε ένα άλλο λεπτό θέμα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σήμερα μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στον Περσικό Κόλπο. Η Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει: “Η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και δεν σχολιάζουμε διαδικασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Ο Josep Borell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμενόταν να ανακοινώσει την επιλογή του στα τέλη Δεκεμβρίου.” »

Της Pauline Hofmann για τη γαλλική Le Soir

Διεθνή
0

BREAKING NEWS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM