Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε πρότυπο σε δύσκολες εποχές την Άνγκελα Μέρκελ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με το οποίο είπε το δικό του «αντίο» τη Γερμανίδα καγκελάριο. 

 

Το μήνυμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού στην Μέρκελ. Οι ομόλογοί της μίλησαν με θερμά λόγια για την απερχόμενη καγκελάριο. Οι Σύνοδοι Κορυφής χωρίς την Μέρκελ θα είναι «σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό και το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαρλ Μισέλ

 

«Είναι απόδειξη του χαρακτήρα σου το γεγονός ότι πιθανότατα απόλαυσες περισσότερο το να εργάζεσαι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρά να είσαι στο επίκεντρο προσοχής όπως αυτή», επεσήμανε στο μήνυμά του ο Μπαράκ Ομπάμα. 

 

«Είχα το προνόμιο να προστρέχω στη συνεργασία σου για να ξεπεραστούν μία σειρά από κρίσεις που αντιμετώπιζαν οι λαοί μας και με χαρά έγινα φίλος σου, καθώς σε παρακολουθούσα να χρησιμοποιείς την καλή διάθεση, τον συνετό πραγματισμό και τις αμείωτες ηθικές αρχές στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, για πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος. 

 

«Πολύ λίγοι ηγέτες μπορούν να βασιστούν στο να βάζουν τις αρχές τους πάνω από την όποια στενή ερμηνεία της ιδιοτέλειας», επεσήμανε ακόμη. «Ο αγαπημένος σου γερμανικός λαός και όλος ο κόσμος σου οφείλουν ευγνωμοσύνη για την ηθική ανωτερότητα τόσων πολλών χρόνων», συμπλήρωσε. 


 
Τόσοι πολλοί άνθρωποι, αγόρια και κορίτσια, άνδρες και γυναίκες, «είχαν ένα πρότυπο το οποίο μπορούσαν να θαυμάσουν σε δύσκολες εποχές», συνέχισε. «Το ξέρω, γιατί ήμουν ένας από αυτούς»,  συμπλήρωσε. 

 

«Εκ μέρους των Αμερικανών, των ομολόγων σου για τόσα χρόνια, της Μισέλ και των κορών μας, θέλω να σε ευχαριστήσω για τη φιλία σου, την ηγεσία σου και πάνω από όλα για την πίστη σου στις οικουμενικές αρχές που ενστερνίστηκες ως νέο κορίτσι στην Ανατολική Γερμανία», κατέληξε και την ευχαρίστησε στα γερμανικά.