Όρθιοι, χειροκροτώντας την, αποχαιρέτησαν την Ανγκελα Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς αυτή είναι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Γερμανίδας καγκελάριου.

 

Οι συνεδριάσεις των 27 «χωρίς την Ανγκελα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του. Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι εξήραν την συμβολή της Ανγκελα Μέρκελ στην ΕΕ επί 16 χρόνια.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έμεινε μόνο στα λόγια και προσέφερε στην Γερμανίδα καγκελάριο αποχαιρετιστήριο δώρο, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στις Βρυξέλλες. Η Μέρκελ, όπως και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Stefan Löfven, του οποίου είναι η τελευταία Σύνοδος, έλαβαν ένα γυάλινο αντικείμενο. Σύμφωνα με τον David M. Herszenhorn του Politico πρόκειται για μια καλλιτεχνική απεικόνιση του κτιρίου Europa.

 

 

Ωστόσο, με αρκετό χιούμορ η ανταποκρίτρια των FT, Mehreen Khan, σχολίασε ότι το δώρο μοιάζει με διαλυμένη πόκεμπολ σε γυαλί, ενώ με μια δεύτερη ματιά είδε μια γυάλινη απεικόνιση του κορωνοϊού!