Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως Facebook Twitter
2

Μία 28χρονη που φορούσε νικάμπ έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για την παραβίαση του αμφιλεγόμενου νόμου που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο Horsholm, στη βορειανατολική περιοχή του Nordsjaelland, όπου η εν λόγω γυναίκα είχε εμπλακεί σε καυγά με μία άλλη, η οποία προσπάθησε να της το σκίσει. 

«Στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόρχερσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο πρακτορείο Ritzau.

Στη συνέχεια η αστυνομία τράβηξε τη φωτογραφία της γυναίκα που φορούσε το νικάμπ, ενώ πήρε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε καταγράψει το περιστατικό.

Επίσης, ενημέρωσε τη γυναίκα ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 1.000 κορώνων (134 ευρώ) αν δεν αφαιρέσει το νικάμπ ή δεν απομακρυνθεί από τον δημόσιο χώρο.

Από την 1η Αυγούστου απαγορεύεται βάσει νόμου η μπούρκα και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν σφόδρα τον συγκεκριμένο νόμο. Το βράδυ της Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νομοσχεδίου.

Εξάλλου κάποιες μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ότι προάγει «τις διακρίσεις» και σχολίασε ότι πρόκειται «για την πιο πρόσφατη επιβλαβή τάση».

Από την πλευρά τους όσοι στηρίζουν τον νόμο επισημαίνουν ότι διευκολύνει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας.

Αντίστοιχοι νόμοι ισχύουν στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επιτέλους. Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ήθη. Ναι στην ελευθερία του ατόμου αλλά υπάρχουν όρια.Και εν τέλει αν έχω φάω πρόστιμο γτ είμαι κουκουλοφόρος με μολότοφ γτ όχι και αυτή που δε ξέρω τι κρύβεται από πίσω.Και ναι, αν γουστάρουν τόσο να κρατάνε τα έθιμά τους να πάνε πίσω. Για τα λευτα μόνο έρχονται εδώ?
Θα την κάνουν ηρωίδα σε λίγο. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη. Αν εγώ στο Ριάντ όταν είναι το ραμαζανι φάω πριν την δύση του ήλιου δεν κινδυνεύω να πάω φυλακή. Στο κάτω κάτω στην Δανία από επιλογή είναι. Αυτό το φορούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.