Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως Facebook Twitter
2

Μία 28χρονη που φορούσε νικάμπ έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για την παραβίαση του αμφιλεγόμενου νόμου που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο Horsholm, στη βορειανατολική περιοχή του Nordsjaelland, όπου η εν λόγω γυναίκα είχε εμπλακεί σε καυγά με μία άλλη, η οποία προσπάθησε να της το σκίσει. 

«Στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόρχερσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο πρακτορείο Ritzau.

Στη συνέχεια η αστυνομία τράβηξε τη φωτογραφία της γυναίκα που φορούσε το νικάμπ, ενώ πήρε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε καταγράψει το περιστατικό.

Επίσης, ενημέρωσε τη γυναίκα ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 1.000 κορώνων (134 ευρώ) αν δεν αφαιρέσει το νικάμπ ή δεν απομακρυνθεί από τον δημόσιο χώρο.

Από την 1η Αυγούστου απαγορεύεται βάσει νόμου η μπούρκα και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν σφόδρα τον συγκεκριμένο νόμο. Το βράδυ της Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νομοσχεδίου.

Εξάλλου κάποιες μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ότι προάγει «τις διακρίσεις» και σχολίασε ότι πρόκειται «για την πιο πρόσφατη επιβλαβή τάση».

Από την πλευρά τους όσοι στηρίζουν τον νόμο επισημαίνουν ότι διευκολύνει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας.

Αντίστοιχοι νόμοι ισχύουν στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα Χαμενεΐ μετά την ιρανική επίθεση: «Δεν βλάψαμε κανέναν – Δεν θα δεχθούμε επιθετικότητα»

Διεθνή / Μήνυμα Χαμενεΐ μετά την ιρανική επίθεση: «Δεν βλάψαμε κανέναν – Δεν θα δεχθούμε επιθετικότητα»

Η δήλωση Χαμενεΐ επιχειρεί να παρουσιάσει την ιρανική επίθεση ως μια «αμυντική απάντηση» στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς που προηγήθηκαν, αποφεύγοντας ευθέως την έννοια της επιθετικότητας
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Το μήνυμα προς τους ερευνητές στην Ανταρκτική που γιόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Το μήνυμα προς τους ερευνητές στην Ανταρκτική που γιόρτασαν το χειμερινό ηλιοστάσιο

Με αφορμή την 70ή επέτειο της μετάδοσης της γιορτής του χειμερινού ηλιοστασίου της Ανταρκτικής από το BBC, στέλνοντας εμψυχωτικά μηνύματα σε απομακρυσμένους ερευνητικούς σταθμούς, ο βασιλιάς Κάρολος επαίνεσε το έργο των επιστημόνων που παρακολουθούν την κλιματική αλλαγή
LIFO NEWSROOM
Πλούσιοι Αμερικανοί σπεύδουν στη Νέα Ζηλανδία για «golden visa» μετά τη χαλάρωση των κανόνων

Διεθνή / Πλούσιοι Αμερικανοί σπεύδουν στη Νέα Ζηλανδία για «golden visa» μετά τη χαλάρωση των κανόνων

Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας μείωσε τα όρια επενδύσεων και κατάργησε τις γλωσσικές απαιτήσεις, προσελκύοντας Αμερικανούς επενδυτές εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας
LIFO NEWSROOM
«Κατέβασαν τα πάντα»: Η OpenAI «έσβησε» τον Jony Ive μετά από νομική διαμάχη

Διεθνή / «Κατέβασαν τα πάντα»: Η OpenAI «έσβησε» τον Jony Ive μετά από νομική διαμάχη

Η δημιουργός του ChatGPT αναγκάστηκε να αφαιρέσει υλικό που σχετιζόταν με τη συμφωνία ύψους 6,4 δισ. δολαρίων με την startup io, μετά από καταγγελία της ανταγωνίστριας iyO που κατασκευάζει «έξυπνα» ακουστικά
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επιτέλους. Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ήθη. Ναι στην ελευθερία του ατόμου αλλά υπάρχουν όρια.Και εν τέλει αν έχω φάω πρόστιμο γτ είμαι κουκουλοφόρος με μολότοφ γτ όχι και αυτή που δε ξέρω τι κρύβεται από πίσω.Και ναι, αν γουστάρουν τόσο να κρατάνε τα έθιμά τους να πάνε πίσω. Για τα λευτα μόνο έρχονται εδώ?
Θα την κάνουν ηρωίδα σε λίγο. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη. Αν εγώ στο Ριάντ όταν είναι το ραμαζανι φάω πριν την δύση του ήλιου δεν κινδυνεύω να πάω φυλακή. Στο κάτω κάτω στην Δανία από επιλογή είναι. Αυτό το φορούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.