No.1

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως Facebook Twitter
2

Μία 28χρονη που φορούσε νικάμπ έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για την παραβίαση του αμφιλεγόμενου νόμου που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο Horsholm, στη βορειανατολική περιοχή του Nordsjaelland, όπου η εν λόγω γυναίκα είχε εμπλακεί σε καυγά με μία άλλη, η οποία προσπάθησε να της το σκίσει. 

«Στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόρχερσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο πρακτορείο Ritzau.

Στη συνέχεια η αστυνομία τράβηξε τη φωτογραφία της γυναίκα που φορούσε το νικάμπ, ενώ πήρε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε καταγράψει το περιστατικό.

Επίσης, ενημέρωσε τη γυναίκα ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 1.000 κορώνων (134 ευρώ) αν δεν αφαιρέσει το νικάμπ ή δεν απομακρυνθεί από τον δημόσιο χώρο.

Από την 1η Αυγούστου απαγορεύεται βάσει νόμου η μπούρκα και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν σφόδρα τον συγκεκριμένο νόμο. Το βράδυ της Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νομοσχεδίου.

Εξάλλου κάποιες μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ότι προάγει «τις διακρίσεις» και σχολίασε ότι πρόκειται «για την πιο πρόσφατη επιβλαβή τάση».

Από την πλευρά τους όσοι στηρίζουν τον νόμο επισημαίνουν ότι διευκολύνει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας.

Αντίστοιχοι νόμοι ισχύουν στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

Διεθνή
2

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM
Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η οικογένεια του Στίβεν Χόκινγκ υποστηρίζει ότι οι γυναίκες στη φωτογραφία ήταν φροντίστριές του

Το όνομα του καθηγητή αναφέρεται περισσότερες από 250 φορές στα εκατομμύρια emails και έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για τον Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΕΠΣΤΑΙΝ ΤΡΑΜΠ ΕΓΓΡΑΦΑ

Διεθνή / «Θα τα εξετάσουμε ξανά»: Τι περιείχαν τα αρχεία Έπσταϊν για τον Τραμπ που φέρεται να έκρυψαν

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», από τα αρχεία Έπσταϊν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Επιτέλους. Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ήθη. Ναι στην ελευθερία του ατόμου αλλά υπάρχουν όρια.Και εν τέλει αν έχω φάω πρόστιμο γτ είμαι κουκουλοφόρος με μολότοφ γτ όχι και αυτή που δε ξέρω τι κρύβεται από πίσω.Και ναι, αν γουστάρουν τόσο να κρατάνε τα έθιμά τους να πάνε πίσω. Για τα λευτα μόνο έρχονται εδώ?
Θα την κάνουν ηρωίδα σε λίγο. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη. Αν εγώ στο Ριάντ όταν είναι το ραμαζανι φάω πριν την δύση του ήλιου δεν κινδυνεύω να πάω φυλακή. Στο κάτω κάτω στην Δανία από επιλογή είναι. Αυτό το φορούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.