Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως

Το πρώτο πρόστιμο στη Δανία σε 28χρονη που φορούσε νικάμπ δημοσίως Facebook Twitter
2

Μία 28χρονη που φορούσε νικάμπ έγινε η πρώτη γυναίκα στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο για την παραβίαση του αμφιλεγόμενου νόμου που απαγορεύει κάθε ενδυμασία η οποία καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, και ο οποίος τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αστυνομικοί κλήθηκαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο Horsholm, στη βορειανατολική περιοχή του Nordsjaelland, όπου η εν λόγω γυναίκα είχε εμπλακεί σε καυγά με μία άλλη, η οποία προσπάθησε να της το σκίσει. 

«Στη διάρκεια της αντιπαράθεσής τους βγήκε το νικάμπ της γυναίκας, όμως όταν φτάσαμε στο σημείο το είχε ξαναφορέσει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπόρχερσεν, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας στο πρακτορείο Ritzau.

Στη συνέχεια η αστυνομία τράβηξε τη φωτογραφία της γυναίκα που φορούσε το νικάμπ, ενώ πήρε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του εμπορικού κέντρου, το οποίο είχε καταγράψει το περιστατικό.

Επίσης, ενημέρωσε τη γυναίκα ότι θα της επιβληθεί πρόστιμο 1.000 κορώνων (134 ευρώ) αν δεν αφαιρέσει το νικάμπ ή δεν απομακρυνθεί από τον δημόσιο χώρο.

Από την 1η Αυγούστου απαγορεύεται βάσει νόμου η μπούρκα και το νικάμπ σε δημόσιους χώρους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο αξεσουάρ κρύβει εντελώς το πρόσωπο. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 κορώνες (1.340 ευρώ).

Ωστόσο, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν σφόδρα τον συγκεκριμένο νόμο. Το βράδυ της Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νομοσχεδίου.

Εξάλλου κάποιες μουσουλμάνες έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν με τον νόμο, ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έχει καταγγείλει ότι προάγει «τις διακρίσεις» και σχολίασε ότι πρόκειται «για την πιο πρόσφατη επιβλαβή τάση».

Από την πλευρά τους όσοι στηρίζουν τον νόμο επισημαίνουν ότι διευκολύνει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών στην κοινωνία της Δανίας.

Αντίστοιχοι νόμοι ισχύουν στη Γαλλία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γερμανία.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια
Επιτέλους. Η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες ήθη. Ναι στην ελευθερία του ατόμου αλλά υπάρχουν όρια.Και εν τέλει αν έχω φάω πρόστιμο γτ είμαι κουκουλοφόρος με μολότοφ γτ όχι και αυτή που δε ξέρω τι κρύβεται από πίσω.Και ναι, αν γουστάρουν τόσο να κρατάνε τα έθιμά τους να πάνε πίσω. Για τα λευτα μόνο έρχονται εδώ?
Θα την κάνουν ηρωίδα σε λίγο. Γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν μόνο στην Ευρώπη. Αν εγώ στο Ριάντ όταν είναι το ραμαζανι φάω πριν την δύση του ήλιου δεν κινδυνεύω να πάω φυλακή. Στο κάτω κάτω στην Δανία από επιλογή είναι. Αυτό το φορούν γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς.