Πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης

Πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης Facebook Twitter
EPA
0

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά από την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, απουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος, από τις Βρυξέλλες, θέλει να αναλάβει την προεδρία της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας.

Ήδη οι αυτονομιστές εξέλεξαν σήμερα έναν δικό τους, τον Ρότζερ Τόρεντ, στην προεδρία του καταλανικού κοινοβουλίου. Ο Ρότζερ Τόρεντ, βουλευτής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) έλαβε 65 ψήφους έναντι 56, απουσία των 8 αυτονομιστών βουλευτών που είναι προφυλακισμένοι ή αυτοεξόριστοι στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και ο Πουτζντεμόν.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του κοινοβουλίου θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του Κάρλες Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας.

Δύο μήνες μετά την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, οι καταλανοί αυτονομιστές διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και εξασφάλισαν το 47,5% των ψήφων και 70 από τις 135 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τους επιτρέπει πλέον να ορίσουν νέον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία τους είναι θεωρητική, καθώς 8 από τους αυτονομιστές βουλευτές βρίσκονται στη φυλακή ή στο εξωτερικό και επί της αρχής δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αποκλείσει μέσω δικαστικής απόφασης κάθε απόπειρα του Κάρλες Πουτζτνεμόν και των τεσσάρων πρώην μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχουν αυτοεξορισθεί να ψηφίσουν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Τραμπ: «Εάν το Ιράν δεν αφαιρέσει τις νάρκες από τα Στενά του Ορμούζ, θα υπάρξουν συνέπειες άνευ προηγουμένου»

Η προειδοποίηση Τραμπ, το μήνυμα Νετανιάχου «προς τον λαό του Ιράν» και η στάση της Τεχεράνης εν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΝΤΡΙΟΥ

Διεθνή / Αρχεία Έπσταϊν: Η πρώην βοηθός του Άντριου ετοιμάζεται να καταθέσει στην Αστυνομία

Η Σάρλοτ Μάνλεϊ φέρεται να οργάνωσε την επίσκεψη μιας μασέζ – φίλης της Μάξγουελ – στο Παλάτι για λογαριασμό του Άντριου, με έξοδα που χρεώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Μπάκιγχαμ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΥ ΒΡΟΧΗ

Διεθνή / Ιράν: Προειδοποίηση ΠΟΥ για τη «μαύρη βροχή» και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Πώς συνδέονται οι χημικές ενώσεις που απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων και ίσως ορισμένων μορφών καρκίνου
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΓΑΛΛΙΑ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πληροφορίες ότι το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» φτάνει ανοικτά της Κύπρου

Παράλληλα, φέρεται να ακολουθεί και ελικοπτεροφόρο τελευταίας τεχνολογίας που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 35 ελικόπτερα και έως 450 στρατιώτες, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκκενώσεις πολιτών
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΟΥΙΛΙΑΜ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Βίντεο από τα γιουχαΐσματα συγκεντρωμένου πλήθους εναντίον τους

Το πριγκιπικό ζεύγος δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες με αφορμή τη μεγαλύτερη βασιλική συγκέντρωση στο Λονδίνο μετά τη σύλληψη του Άντριου - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Αββαείο του Ουέστμινστερ
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Διεθνή / Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μεταξύ των βραβευθέντων του Ευρωπαϊκού Τάγματος Αξίας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών που τιμήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του προσφορά και την επιρροή του ως κορυφαίος αθλητής διεθνώς
THE LIFO TEAM