Πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης

Πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας μετά το ξέσπασμα της κρίσης Facebook Twitter
EPA
0

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά από την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης από την Ισπανία, απουσία του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος, από τις Βρυξέλλες, θέλει να αναλάβει την προεδρία της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας.

Ήδη οι αυτονομιστές εξέλεξαν σήμερα έναν δικό τους, τον Ρότζερ Τόρεντ, στην προεδρία του καταλανικού κοινοβουλίου. Ο Ρότζερ Τόρεντ, βουλευτής της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) έλαβε 65 ψήφους έναντι 56, απουσία των 8 αυτονομιστών βουλευτών που είναι προφυλακισμένοι ή αυτοεξόριστοι στις Βρυξέλλες, ανάμεσά τους και ο Πουτζντεμόν.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του κοινοβουλίου θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή του Κάρλες Πουτζντεμόν στην προεδρία της Καταλονίας.

Δύο μήνες μετά την άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, οι καταλανοί αυτονομιστές διατήρησαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου και εξασφάλισαν το 47,5% των ψήφων και 70 από τις 135 έδρες. Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών τους επιτρέπει πλέον να ορίσουν νέον αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας.

Ωστόσο, η πλειοψηφία τους είναι θεωρητική, καθώς 8 από τους αυτονομιστές βουλευτές βρίσκονται στη φυλακή ή στο εξωτερικό και επί της αρχής δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αποκλείσει μέσω δικαστικής απόφασης κάθε απόπειρα του Κάρλες Πουτζτνεμόν και των τεσσάρων πρώην μελών της κυβέρνησής του που βρίσκονται στις Βρυξέλλες και έχουν αυτοεξορισθεί να ψηφίσουν εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ