Πρωθυπουργός Ισλανδίας: Ευτυχώς δεν μπήκαμε στην Ε.Ε., θα είχαμε γίνει σαν την Ελλάδα

Πρωθυπουργός Ισλανδίας: Ευτυχώς δεν μπήκαμε στην Ε.Ε., θα είχαμε γίνει σαν την Ελλάδα Facebook Twitter
4

Με ανακούφιση μνημονεύει πλέον την απόφαση της χώρας του να μην ενταχθεί στην Ε.Ε. ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, δηλώνοντας σε συνέντευξη του ότι: "είμαι πολύ σίγουρος ότι η ανάκαμψη μας δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχαμε γίνει μέρος της ΕΕ".

Ο  Sigmundur David Gunnlaugsson  υποστήριξε σε αυτή τη συνέντευξη στο Politico, ότι  εάν η χώρα του είχε ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε ενδέχεται να είχε υποστεί και  την τύχη της Ελλάδας, με μακροχρόνια οικονομική κατάρρευση, ή της Ιρλανδίας, η οποία είδε το εθνικό της χρέος στα ύψη, όταν ανέλαβε τα χρέη του τραπεζικού τομέα.  

"Θα μπορούσαμε να είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα, αν  όλα αυτά τα χρέη ήταν σε ευρώ, και κάναμε το ίδιο, όπως η Ιρλανδία ή η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα χρέη των χρεοκοπημένων τραπεζών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για μας οικονομικά ", τόνισε.

Αντ 'αυτού, η Ισλανδία είναι, όπως σημειώνει το περιοδικό, μια ιστορία επιτυχίας μετά την κρίση. Μετά την αύξηση κατά 1,9 τοις εκατό του ΑΕΠ της το προηγούμενο έτος, η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 τοις εκατό το 2015 ενώ το εθνικό χρέος είναι κάτω από 64%, από 86% που ήταν το 2012.

Το Politico υπενθυμίζει ακόμη ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ, η Ισλανδία φυλάκισε τους τραπεζίτες της που «φούσκωσαν» κατά 10 φορές τον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας, στέλνοντας τη  στη δίνη της κρίσης.   

Η Ισλανδία ανέστειλε την ένταξή της στην ΕΕ το 2013, και τελικά απέσυρε την αίτηση της νωρίτερα το 2015. Αυτό το μήνα, αποπλήρωσε πρόωρα όλο το τελευταίο μέρος από το δάνειο ύψους  2.1 δισεκ. δολαρίων που είχε λάβει από το ΔΝΤ-μια μικρή «κληρονομιά» από την αθέτηση των υποχρεώσεων των μεγάλων τραπεζών της χώρας που  συσσώρευσαν χρέη  85 δισεκ. δολαρίων, τα οποία η Ισλανδία αρνήθηκε μετά από δημοψήφισμα να πληρώσει.

Κρίσιμης σημασίας λόγος για την ανάκαμψη της Ισλανδίας ήταν το δικό της νόμισμα, η κορόνα, που έδωσε στην κυβέρνηση μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών, καθώς και ο έλεγχος των φυσικών πόρων της χώρας.Η ανάκαμψη της Ισλανδίας στηρίχθηκε επίσης από την αύξηση του τουρισμού.

Τώρα ο Gunnlaugsson κριτικάροντας τις αποφάσεις των προκατόχων του για ένταξη στην Ε.Ε. τις χαρακτηρίζει  άστοχες και βιαστικές. Μάλιστα χαρακτηρίζει ως «εξαιρετικά απίθανη - στην πραγματικότητα αδύνατη», μια τυχόν συμμετοχή στην Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον.  

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΗΠΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΜΟΙ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

«Η ΕΕ αναμένει από τις ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που ορίζονται στην κοινή δήλωση, όπως και η ΕΕ τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση
THE LIFO TEAM