Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Ισλανδία φυλάκισε τον 26ο τραπεζίτη για το ρόλο των τραπεζών στην κρίση του 2008

Η Ισλανδία φυλάκισε τον 26ο τραπεζίτη για το ρόλο των τραπεζών στην κρίση του 2008 Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον
8

Ενώ στην Αμερική και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι τραπεζίτες δεν αντιμετωπίζουν καμία συνέπεια για το ρόλο τους στην οικονομική κρίση του 2008, στην Ισλανδία, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. 

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία έζησε τον εφιάλτη της οικονομικής κρίσης του 2008, έχει καταδικάσει 26 τραπεζίτες σε 74 χρόνια φυλακής (στο σύνολο).

Σε δύο ξεχωριστές αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας και το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρέικιαβικ, καταδίκασε έξι κορυφαία στελέχη των δύο εθνικών τραπεζών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην πορεία προς την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 26.

Αυτή τη στιγμή η μέγιστη ποινή για οικονομικό έγκλημα στην Ισλανδία είναι έξι χρόνια.

Η απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισλανδίας το 2001, και οι πράξεις χειραγώγησης της αγοράς από τους τραπεζίτες οδήγησε όλο το σύστημα σε κατάρρευση, όταν η παγκόσμια οικονομία άρχισε να βυθίζεται το 2008.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, όταν ρωτήθηκε πώς η οικονομία επανήλθε τόσο γρήγορα δήλωσε:

 

«Ήμασταν αρκετά σοφοί να μην ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές επικρατούσες απόψεις του δυτικού κόσμου τα τελευταία 30 χρόνια για την οικονομία.

Εισάγαμε ελέγχους συναλλάγματος, αφήσαμε τις τράπεζες να αποτύχουν, παρείχαμε στήριξη στους φτωχούς, και δεν πήραμε μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που βλέπετε στην Ευρώπη».

8

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Η περίπτωση της μικρούλας αυτόνομης, αυτόδικης και αυτοτελούς Ισλανδίας προκαλεί απέραντη θλίψη στους απανταχού Θατσεράδες ΤΙΝΑδες προσκυνημένους νευρωζωνίτες υπηκόους. Ο 26ος Τραπεζίτης, πως λέμε ο 13ος πολεμιστής. Ιν δε χολς οφ Βαλχάλα, γουεαρ δε μπρειβ μέι λιβ φορ εβερ, χαχαχα!
Η σύγκριση Ελλάδας-Ισλανδίας είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου που αν την κάνει πρωτοετής φοιτητής κόβεται επί τόπου. Οικονομικά, γεωπολιτικά, κοινωνικά, δημογραφικά, δημοσιονομικά είναι άλλα πράγματα. Καμιά βάση σύγκρισης.
Με την διαφορά πως στην Ελλάδα δεν χρεοκόπησαν οι Τράπεζες αλλά το κράτος. Επομένως εμείς αντί για τραπεζίτες έπρεπε να βάλουμε φυλακή τους πολιτικούς που κυβέρνησαν μέχρι το 2010.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό δεν ισχύει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ζημίες από τα κρατικά ομόλογα των τραπεζών ανέρχεται σε 27,5 δις ευρώ και η ενίσχυση μέσω της ανακεφαλαιοποίησης θα πλησιάσει τα 50 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι καλύπτονται και ζημίες ιδιωτικών δανείων. Αφορούν δάνεια που οι τράπεζες έδιναν απλόχερα από τη δεκαετία του ’90, με αποτέλεσμα μόνο την περίοδο 1998-2008 τα επιχειρηματικά δάνεια να αυξάνονται με ρυθμό 15% (!) ετησίως,τα δε δάνεια προς ιδιώτες με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό και να φθάσουν από 12% του ΑΕΠ το 1998 σε 47% το 2008!! Μάλιστα η αύξηση όλων αυτών των δανείων χρηματοδοτήθηκε κυρίως με εξωτερικό δανεισμό, ο οποίος αυξήθηκε με ρυθμούς διπλάσιους από την αύξηση του Δημόσιου Χρέους που κατά την επίσημη εξήγηση «βούλιαξε» την χώρα. Όμως οι τραπεζίτες και το επίσημο πολιτικό σύστημα για να κρύψουν τις αμαρτίες τους δεν αρκείται στην υποκρισία, αλλά καταφεύγει και στην μέθοδο των Bank Statistics (όπως λέμε Greek Statistics). Σήμερα το τραπεζικό σύστημα έχει χορηγήσει συνολικά δάνεια 107 δις ευρώ στους ιδιώτες (στεγαστικά, καταναλωτικά) και 125 δις ευρώ επιχειρήσεις. Από αυτά τα δάνεια επίσημα θεωρούνται καθυστερημένα ή επισφαλή (δηλαδή ενέχουν κίνδυνο ζημιών) μόνο το 20% ενώ στην πραγματικότητα υπερβαίνουν το 50%! Είναι φανερό λοιπόν τι καλύπτουν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς. Αλλά όοοοοχι, η Ευρώπη θέλει να φυλακίσουμε όσους καταστρέψαμε οικονομικά και δεν έχουν να πληρώσουν, όχι αυτούς που μας κατέστρεψαν. Άλλωστε όλοι οι πλούσιοι μια οικογένεια είναι.