Πρόστιμο 90.000 ευρώ στον δήμο του Παρισιού, επειδή έβαλε πολλές γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις

Πρόστιμο 90.000 ευρώ στον δήμο του Παρισιού, επειδή έβαλε πολλές γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις Facebook Twitter
Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Πρόστιμο επιβλήθηκε στις δημοτικές αρχές του Παρισιού, επειδή τοποθετήθηκαν «υπερβολικά» πολλές γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις, μια απόφαση που χαρακτήρισε παράλογη η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό.

Το πρόστιμο των 90.000 ευρώ επιβλήθηκε από το υπουργείο Δημόσιου Τομέα, με την αιτιολογία ότι το δημαρχείο του Παρισιού παραβίασε τον εθνικό κανόνα για την ισότητα μεταξύ των φύλων, στη στελέχωση του προσωπικού του 2018.

«Με χαρά ανακοινώνω ότι μας επιβλήθηκε πρόστιμο», είπε η Ινταλγκό σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι αισθάνθηκε ευτυχής όταν έμαθε για την ποινή. Το «λάθος», εξήγησε η ίδια, ήταν ότι το 2018 τοποθετήθηκαν 11 γυναίκες και μόνο 5 άνδρες σε διευθυντικές θέσεις στο δημαρχείο, κάτι που σημαίνει ότι το 69% των θέσεων δόθηκαν σε γυναίκες.

«Η διοίκηση του δημαρχείου έγινε, ξαφνικά, υπερβολικά φεμινιστική», χλεύασε η δήμαρχος. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, που επικαλείται η Le Monde, το δημαρχείο παραβίασε κανόνα του 2013, που ορίζει ότι ένα φύλο δεν πρέπει να καταλαμβάνει πάνω από το 60% των διορισμών σε διευθυντικές θέσεις.

Η Ινταλγκό δήλωσε ότι θα πάει προσωπικά την επιταγή για το πρόστιμο στην κυβέρνηση, μαζί με όλες τις γυναίκες που εργάζονται για εκείνη. Σε πιο σοβαρό τόνο, σχολίασε: «Το πρόστιμο είναι προφανώς παράλογο, άδικο, επιπόλαιο και επικίνδυνο» και πρόσθεσε ότι οι γυναίκες στη Γαλλία πρέπει να προωθούνται «με σθένος, γιατί η υστέρηση είναι ακόμη πολύ μεγάλη» οπουδήποτε στη χώρα.

«Ναι, προκειμένου μια μέρα να πετύχουμε την ισότητα, πρέπει να επιταχύνουμε τον ρυθμό και να διασφαλίσουμε ότι τοποθετούνται σε θέσεις περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες», συμπλήρωσε η δήμαρχος.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δημόσιου Τομέα, Αμελί ντε Μονσαλέν, σε ανάρτηση στο Twitter έγραψε ότι ο «παράλογος» κανόνας καταργήθηκε το 2019. Απευθυνόμενη στην Ινταλγκό, ανέφερε: «Θέλω με το πρόστιμο που θα πληρώσει το Παρίσι για το 2018 να χρηματοδοτηθούν ενέργειες για την προώθηση των γυναικών στις δημόσιες υπηρεσίες. Σας καλώ στο υπουργείο να τις συζητήσουμε».

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ