Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις έρευνες στην Κύπρο: «Άκυρη» κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις έρευνες στην Κύπρο: «Άκυρη» κάθε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία Facebook Twitter
EPA
0

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως τόνισε ο Τσαβούσογλου, κάθε συμφωνία που θα αποκλείει την Τουρκία θα είναι άκυρη ενώ δεν άφησε ασχολίαστες ούτε τις διεργασίες της Κύπρου για διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πληρώματος του γεωτρύπανου Φατίχ. 

«Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξέρουν τα όριά τους», τόνισε ο κ. Τσαβούσογου, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», διαμηνύοντας ότι απόφαση της Τουρκίας είναι να ξεκινήσει τις γεωτρήσεις. «Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον (...) Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν "πάλι το ίδιο θα κάνουν". Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν».

Κύπριος αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαιώνει πως τα εντάλματα έχουν ήδη εκδοθεί για τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο Κύπριος αξιωματούχος, καθώς το πλοίο αναμένεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα πλοίο-γεωτρύπανο, το Yavuz, αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα. Όπως τονίζει όμως η Λευκωσία, και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Κυπριακές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, επισήμαναν χθες ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά πλήττει την Τουρκία.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, σύμφωνα με ις ίδιες πηγές, αλλά η Λευκωσία κινείται ήδη νομικά εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Βάσει της κυπριακής νομοθεσίας, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων 1 εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και 5 ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο. Για το εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση, οι πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση δεν είναι σαφής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Christopher Anderson

Διεθνή / Ο Christopher Anderson «αποδομεί» με τον φακό του την αψεγάδιαστη εικόνα των ανθρώπων του Τραμπ

Ο Αμερικανός φωτογράφος εξηγεί ότι στόχος του δεν ήταν να προκαλέσει, αλλά να αποτυπώσει την πολιτική εξουσία χωρίς φίλτρα, μακριά από τη στιλιζαρισμένη εικόνα που επιβάλλει το Trumpworld
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Νέοι νόμοι κατά της ρητορικής μίσους μετά την τραγωδία στην παραλία Μπόντι

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανακοινώνει νέους νόμους κατά της ρητορικής μίσους, παραδεχόμενος ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα πριν από τη σφοδρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας
THE LIFO TEAM
O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM