Προειδοποίηση Γιούνκερ στις ΗΠΑ: Η Ε.Ε. θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στα αμερικανικά προϊόντα

Προειδοποίηση Γιούνκερ στις ΗΠΑ: Η Ε.Ε. θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στα αμερικανικά προϊόντα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες οριστικοποιήσουν τα σχέδιά τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν οι Αμερικανοί επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αμερικανικά προϊόντα με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Πρέπει να δείξουμε ότι κι εμείς επίσης μπορούμε να λάβουμε μέτρα. Αυτό δεν μπορεί να είναι μια μονομερής διατλαντική ενέργεια των Αμερικανών (...) πρέπει να δράσουμε», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε και σήμερα να απειλεί ότι θα εφαρμόσει «ανταποδοτικούς δασμούς» στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων, ανεβάζοντας και πάλι τους τόνους και τους φόβους για έναν εμπορικό πόλεμο.

«Όταν μια χώρα φορολογεί τα προϊόντα μας ας πούμε κατά 50% και εμείς επιβάλουμε ΜΗΔΕΝ δασμούς στο ίδιο προϊόν που μπαίνει στη χώρα μας, αυτό δεν είναι ισότιμο, ούτε έξυπνο» έγραψε σε ένα μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

«Θα επιβάλουμε σύντομα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ για να μπορέσουμε να επιβάλουμε το ίδιο πράγμα που μας επιβάλλουν. Με εμπορικό έλλειμμα 800 δισ. δολαρίων, δεν έχουμε επιλογή», υποστήριξε.

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί πάντως εκτίμησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι «δεν είναι καλοί για κανέναν». Όπως είπε, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αγροτική Έκθεση στο Παρίσι, «κανείς δεν βγαίνει ποτέ κερδισμένος, πρόκειται πραγματικά για άχρηστους, αδικαιολόγητους πολέμους από τους οποίους όλοι χάνουν».

Ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει ήδη την αντίδρασή της στα σχέδια των ΗΠΑ.

«Λυπούμαστε πραγματικά γιατί αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι στοχεύουν να προστατεύσουν την αμερικανική βιομηχανία και δεν αφορούν με κανέναν τρόπο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», συνέχισε, εξηγώντας ότι Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συνεργάζονταν «στενά, εδώ και δεκαετίες» σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια.

«Ο προστατευτισμός (...) δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε ένα κοινό πρόβλημα στον τομέα του χάλυβα» που πλήττεται από την υπερπροσφορά, συνέχισε.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής διαθέτουν αντίμετρα που είναι έτοιμα να εφαρμοστούν εναντίον των ΗΠΑ για να εξισορροπηθεί η κατάσταση, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP - Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Διεθνή / Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Αναχώρησε ο Ιρανός ΥΠΕΞ από το Πακιστάν - «Δεν θα αποδεχθούμε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις»

Ο Αμπάς Αραγτσί βρέθηκε στο Πακιστάν όπου συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της χώρας και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, χωρίς ωστόσο να συναντηθεί με την αμερικανική αντιπροσωπεία
THE LIFO TEAM
ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

Διεθνή / Αγαπάτε τα λουλούδια; - Τέσσερα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε

O «τουρισμός των λουλουδιών» γνωρίζει άνθηση, όμως ο υπερτουρισμός και η κλιματική αλλαγή αλλάζουν το τοπίο, στρέφοντας τους ταξιδιώτες σε νέους, λιγότερο προβεβλημένους προορισμούς με εξίσου εντυπωσιακές ανθοφορίες
THE LIFO TEAM
Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM