Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την φονική έκρηξη στην αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού εξετάζει αν αυτή προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από πιθανή εξωτερική παρέμβαση, όπως ανέφερε σήμερα το γραφείο του επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο ίδιος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

"Η αιτία δεν έχει ακόμη διακριβωθεί. Υπάρχει η πιθανότητα εξωτερικής ανάμειξης μέσω μιας ρουκέτας, μιας βόμβας ή άλλης ενέργειας", δήλωσε ο πρόεδρος Μισέλ Αούν σε σχόλιά του που φιλοξένησαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε το γραφείο του.

 

Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα σχετικά με την έκρηξη της Τρίτης σε μια αποθήκη όπου φυλασσόταν ένα πολύ εκρηκτικό υλικό διεξάγεται σε τρία επίπεδα. "Καταρχάς, πώς εισήχθη και αποθηκεύτηκε το εκρηκτικό υλικό. Δεύτερον, αν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αμέλειας ή ατύχημα. Και τρίτον η πιθανότητα να υπήρξε εξωτερική ανάμειξη".

 

"Ζήτησα από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μας δώσει τις αεροφωτογραφίες για να διαπιστώσουμε αν υπήρξε αεροσκάφος ή πύραυλοι", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου σημειώνοντας ότι, αν το Παρίσι δεν τις προμηθευτεί, τότε η Βηρυτός θα ζητήσει από άλλες χώρες να το πράξουν.

 

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει νωρίτερα πως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης, ενώ το Ισραήλ που έχει εμπλακεί πολλάκις σε συρράξεις με τον Λίβανο, αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στην έκρηξη. 

 

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στα συγκεντρωμένα πλήθη που διαδήλωναν το βράδυ της Πέμπτης, εν μέσω εκτεταμένης και πολύμηνης οργής κατά της ελίτ κυβερνώντων σε ένα κράτος που «φλερτάρει» με την οικονομική κατάρρευση, ακόμη και πριν την τραγωδία που προκάλεσε το θάνατο 154 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 5.000. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr