Πούτιν σε Ερντογάν: Η Τουρκία η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ

Χειραψεία Πούτιν- Ερντογάν Facebook Twitter
Φωτ.: Turkish presidency
0

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Τουρκίας και να μετατρέψει τη χώρα σε ένα νέο κόμβο.

Σε συνάντηση των δύο ηγετών στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Πούτιν είπε ότι η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για την παράδοση φυσικού αερίου στην ΕΕ και πρότεινε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας, που θα επέτρεπε και τον ορισμό των τιμών χωρίς την ανάμειξη της πολιτικής. 

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε βεβαίως να δημιουργήσουμε μαζί, θα ήταν μία πλατφόρμα όχι μόνο για παραδόσεις, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής, επειδή αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Σήμερα, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις», είπε ο Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του. 

Πρόκειται για μία πρόταση που έκανε αρχικά την Τετάρτη ο Πούτιν, λέγοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream, στη Βαλτική, που υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο. 

Ο Ερντογάν δεν απάντησε στη συζήτηση μπροστά στις κάμερες, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως αμφότεροι οι ηγέτες ζήτησαν να εξεταστεί άμεσα και λεπτομερώς αυτή η ιδέα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Από την πλευρά του, μπροστά στις κάμερες, ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη «να ενισχυθούν και να συνεχιστούν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών και η μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων προς αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω της Τουρκίας. Η Ρωσία και η Τουρκία θα αναστατώσουν σίγουρα ορισμένους, όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες». 

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν συζητήθηκε το θέμα μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο. 

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM