Πούτιν: Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεών μας

Πούτιν: Facebook Twitter
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη - Πηγή: Eurokinissi.
0

Στο Σότσι της Ρωσίας συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον δεύτερο στη συνέντευξη Τύπου να αναφέρεται εκτενώς σε σειρά θεμάτων που συζητήθηκαν ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για «περιεκτικές και αποτελεσματικές συνομιλίες» επισημαίνοντας με ικανοποίηση ότι «οι ρωσοελληνικές σχέσεις δε χάνουν τον ρυθμό τους και ενισχύονται προς όλες τις κατευθύνσεις». 

Σε ότι αφορά τη διεθνή ατζέντα ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι συζητήθηκαν ζητήματα σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, τα Βαλκάνια, και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, για το κυπριακό διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτά ορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου του Interfax σχετικά με την παρουσίαση θετικών διμερών σχέσεων τη στιγμή που η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας στο ένα ή στο άλλο μπλοκ [την ΕΕ και το ΝΑΤΟ] δεν εμπόδισε την ανάπτυξη των σχέσεων μας και ελπίζω ότι στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων μας ώστε να παίξουν ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με αυτά τα δύο μπλοκ». 

«Η Ελλάδα ήταν επί σειρά δεκαετιών, στο μέτρο του εφικτού, υπέρ μιας ισορροπημένης λογικής στάσης για τη συνεργασίας ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ [...] Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ πρόκειται για ένα στρατιωτικό μπλοκ που ακολουθεί συγκρουσιακή γραμμή με τη Ρωσία […] εμείς δεν επιδιώκουμε σύγκρουση και πιστεύουμε ότι σε αυτό το πνεύμα θα βοηθήσει και η Ελλάδα» τόνισε.


Παράλληλα, ο κ. Πούτιν μίλησε και για την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα λέγοντας ότι «το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%». Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Για την παροχή ενέργειας μέσω φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είπε πως είναι μια προκλητική ερώτηση, υπογράμμισε πως η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να περιφρουρεί την ασφάλειά της. «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων εκεί» προσέθεσε και σημείωσε: Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουσθούν αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας, παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα (ΝΑΤΟϊκά) αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να μην σκεφτούμε γι' αυτό. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM