Πούτιν: Έχω δικαίωμα να εκλεγώ για νέα θητεία, δεν ξέρω αν θα το κάνω

Πούτιν: Έχω δικαίωμα να εκλεγώ για νέα θητεία, δεν ξέρω αν θα το κάνω Facebook Twitter
0

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος για νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, όταν η τρέχουσα θητεία του λήξει το 2024.

«Σε ότι αφορά τα δικά μου σχέδια, τότε πρέπει να πω ξέρετε ποιο είναι το τέχνασμα; Το τέχνασμα βρίσκεται στο ότι σύμφωνα με το σύνταγμα, έχω το δικαίωμα να εκλεγώ για μια νέα θητεία. Το αν θα το κάνω αυτό ή όχι, προς το παρόν δεν έχω αποφασίσει, αλλά η ίδια η ύπαρξη αυτού του δικαιώματος (της υποψηφιότητας) σταθεροποιεί ήδη την εσωτερική πολιτική κατάσταση, περίπου όπως έκανε και ο Μπάιντεν όταν δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από τις αρχές του αιώνα, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Η Ρωσία ψήφισε μεταρρυθμίσεις πέρυσι, οι οποίες δίνουν στον πρόεδρο Πούτιν το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες, χωρίς τις οποίες θα έπρεπε να παραιτηθεί το 2024.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει ένας «ανίσχυρος» πρόεδρος αν δεν είχε τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.

Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Κρεμλίνο, το οποίο νωρίτερα αυτό το μήνα είχε καταγγείλει ως «παράλογη» ανάμειξη, ένα ψήφισμα που πρότειναν Αμερικανοί νομοθέτες, σύμφωνα με το οποίο δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ο Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας εάν παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία το 2024. Επίσημα, όπως αναμένεται, την απόφαση του θα ανακοινώσει μετά τις αμερικανικές μεσοεκλογές για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM