Πούτιν: Έχω δικαίωμα να εκλεγώ για νέα θητεία, δεν ξέρω αν θα το κάνω

Πούτιν: Έχω δικαίωμα να εκλεγώ για νέα θητεία, δεν ξέρω αν θα το κάνω Facebook Twitter
0

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος για νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, όταν η τρέχουσα θητεία του λήξει το 2024.

«Σε ότι αφορά τα δικά μου σχέδια, τότε πρέπει να πω ξέρετε ποιο είναι το τέχνασμα; Το τέχνασμα βρίσκεται στο ότι σύμφωνα με το σύνταγμα, έχω το δικαίωμα να εκλεγώ για μια νέα θητεία. Το αν θα το κάνω αυτό ή όχι, προς το παρόν δεν έχω αποφασίσει, αλλά η ίδια η ύπαρξη αυτού του δικαιώματος (της υποψηφιότητας) σταθεροποιεί ήδη την εσωτερική πολιτική κατάσταση, περίπου όπως έκανε και ο Μπάιντεν όταν δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από τις αρχές του αιώνα, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν. Η Ρωσία ψήφισε μεταρρυθμίσεις πέρυσι, οι οποίες δίνουν στον πρόεδρο Πούτιν το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη εξαετείς θητείες, χωρίς τις οποίες θα έπρεπε να παραιτηθεί το 2024.

Ορισμένοι αναλυτές έχουν δηλώσει ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να γίνει ένας «ανίσχυρος» πρόεδρος αν δεν είχε τη δυνατότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.

Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για το Κρεμλίνο, το οποίο νωρίτερα αυτό το μήνα είχε καταγγείλει ως «παράλογη» ανάμειξη, ένα ψήφισμα που πρότειναν Αμερικανοί νομοθέτες, σύμφωνα με το οποίο δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζεται ο Πούτιν ως πρόεδρος της Ρωσίας εάν παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024.

Νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία το 2024. Επίσημα, όπως αναμένεται, την απόφαση του θα ανακοινώσει μετά τις αμερικανικές μεσοεκλογές για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM