ΠΟΥ: Σε τέλμα οι προσπάθειες μείωσης μητρικών θανάτων και θανάτων νεογνών

ΠΟΥ: Σε τέλμα οι προσπάθειες μείωσης μητρικών θανάτων και θανάτων νεογνών	Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε τέλμα έχουν περιέλθει από το 2015 οι προσπάθειες να μειωθούν οι θάνατοι γυναικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού αλλά και των νεογνών, με περισσότερες από 60 χώρες να φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030.

Η πανδημία covid-19, η φτώχεια και οι επιδεινούμενες ανθρωπιστικές κρίσεις άσκησαν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα υγειονομικά συστήματα των χωρών, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από το 2015 καταγράφονται ετησίως περίπου 290.000 μητρικοί θάνατοι, ενώ 1,9 εκατ. βρέφη γεννιούνται νεκρά και 2,3 νεογνά πεθαίνουν έναν μήνα μετά τη γέννησή τους.

Συνολικά καταγράφεται ένας θάνατος ανά 7 δευτερόλεπτα «κυρίως από αιτίες που θα μπορούσαν να προβλεφθούν ή να αντιμετωπιστούν αν υπήρχε η κατάλληλη φροντίδα», τόνισε ο ΠΟΥ.

Περισσότερες από 190 χώρες υποστήριξαν το 2014 σχέδιο που προβλέπει τη μείωση των γεννήσεων νεκρών βρεφών και των θανάτων από προβλέψιμες αιτίες στα νεογνά. Επίσης έθεσαν παγκόσμιους στόχους, όπως η μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 70 θανάτους ανά 100.000 γέννες ζώντων βρεφών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος που καταβάλλουν οι χώρες προκειμένου να πετύχουν τους στόχους αυτούς, που θα σώσουν τουλάχιστον 7,8 εκατ. ζωές ως το 2030.

Η πρόοδος ήταν πιο γρήγορη από το 2000 ως το 2010 σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο έκτοτε, επεσήμανε η έκθεση. Μόνο το 12% των 106 χωρών για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία χρηματοδότησαν πλήρως σχέδια για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε εγκυμονούσες και νεογνά.

Επίσης μόνο το 61% των χωρών αυτών διαθέτουν σύστημα καταγραφής των βρεφών που γεννιούνται νεκρά.

Οι 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, θανάτων νεογνών και γεννήσεων νεκρών βρεφών αντιπροσωπεύουν το 60% του παγκόσμιου συνόλου αυτών των θανάτων.

Η Ινδία, η Νιγηρία και το Πακιστάν ήταν οι πρώτες στον κατάλογο το 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή μέλους αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Διεθνή / Η NASA εξετάζει την πρόωρη επιστροφή αποστολής που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Ο λόγος

Οι υπεύθυνοι της αποστολής εξετάζουν πλέον αν η ασφαλέστερη επιλογή είναι να επιστρέψει ολόκληρη η ομάδα, αρκετούς μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο
THE LIFO TEAM
Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Διεθνή / Σάλος με το Grok: Κατηγορείται για ακατάλληλες ΑΙ εικόνες διασημοτήτων μεταξύ των οποίων η Κέιτ Μίντλετον

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, μία ηθοποιός από το «Stranger Things» και μία δημοσιογράφος του BBC είναι μόνο μερικά από τα θύματα δημιουργίας ψεύτικων ακατάλληλων φωτογραφιών
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM