ΠΟΥ: Πάνω από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως- Τα περισσότερα στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Πάνω από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως- Τα περισσότερα στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Περισσότερα από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, από 78 χώρες, η πλειονότητά τους στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.  

Μέχρι στιγμής, το 98% των περιπτώσεων εκτός της Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός, έχουν αναφερθεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άτομα του ίδιου φύλου, ανέφερε ο Οργανισμός. 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, προέτρεψε αυτή την ομάδα πολιτών να εξετάσουν το ενδεχόμενο μείωσης των νέων σεξουαλικών συντρόφων και την ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας με τυχόν νέων επαφών. 

«Αυτή είναι μια έξαρση που μπορεί να σταματήσει… Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης. Αυτό σημαίνει να κάνετε ασφαλείς επιλογές, για τον εαυτό σας και τους άλλους», επεσήμανε. 

Το περασμένο Σάββατο ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία μετονομασίας του ιού, προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση του ονόματός της ως «όπλο» ή με ρατσιστικό τρόπο, δήλωσε ο διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Ο Οργανισμός συνιστά τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων υγειονομικών και ανδρών που κάνουν σεξ με πολλαπλούς συντρόφους του ίδιου φύλου. Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για την πλήρη προστασία από τον ιό, οπότε οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης έως τότε, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Περίπου το 10% των ασθενών έχουν νοσηλευτεί, στην τρέχουσα έξαρση και πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει, όλοι τους στην Αφρική, αναφέρουν τα στοιχεία του Οργανισμού. Είναι διαθέσιμες σχεδόν 16 εκατ. δόσεις του εγκεκριμένου εμβολίου, αλλά μη συσκευασμένες και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπουν σε φιαλίδια, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. Παράλληλα κάλεσε τις χώρες που έχουν αποθέματα, να μοιραστούν τα εμβόλια όσο είναι περιορισμένη η προσφορά.  

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν προειδοποιεί για «καταστροφικά» αντίποινα μετά τις άνευ προηγουμένου απειλές του Τραμπ

Η ένταση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κλιμακώνεται επικίνδυνα, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τις προειδοποιήσεις της Τεχεράνης για «καταστροφικά» αντίποινα
THE LIFO TEAM