Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι από 80.000 έως 180.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είχαν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό μέχρι τον περασμένο Μάιο, σημειώνοντας τη σημασία του εμβολιασμού για ακόμη μια φορά. 

 

Πιο συγκεκριμένα, έγγραφο του ΠΟΥ την Πέμπτη υπολόγισε ότι από τα 135 εκατομμύρια υγειονομικό προσωπικό στον κόσμο, «μεταξύ 80.000 και 180.000 υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή του από τον ιό την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021».

 

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει άμεσα να ανοσοποιηθούν κατά της νόσου, καταγγέλλοντας την παγκόσμια ανισότητα στη διάθεση του εμβολίου.

 

«Στοιχεία από 119 χώρες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, δύο στους πέντε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της φροντίδας παγκοσμίως είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αλλά φυσικά αυτός ο μέσος όρος καλύπτει τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε περιοχές αλλά και οικονομικές ομάδες» είπε. 

 

«Στην Αφρική, λιγότεροι από έναν στους 10 επαγγελματίες υγείας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Εν τω μεταξύ, στις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, περισσότερο από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι πλήρως εμβολιασμένοι».

 

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι πάνω από 10 μήνες από τότε που εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια από τον ΠΟΥ, για το γεγονός ότι εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας δεν έχουν ακόμη ευθύνονται οι χώρες και οι εταιρείες που ελέγχουν την παγκόσμια προσφορά δόσεων.

 

Ο ΠΟΥ θέλει κάθε χώρα να έχει εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού της μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ο επικεφαλής του οργανισμού εκτίμησε ότι 82 χώρες κινδυνεύουν να χάσουν αυτόν τον στόχο, κυρίως λόγω ανεπαρκούς προσφοράς.

 

Ο κορωνοϊός ευθύνεται μέχρι σήμερα για τουλάχιστον 4,9 εκατομμύρια θανάτους από τον Δεκέμβριο του 2019 ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 242 εκατομμύρια κρούσματα.

 

Με πληροφορίες από Guardian