ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται -Πάνω από 300.000 κρούσματα παγκοσμίως

ΠΟΥ: Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται -Πάνω από 300.000 κρούσματα παγκοσμίως Facebook Twitter
Πάνω από 300.000 τα κρούσματα κορωνοϊού, σε όλο τον πλανήτη (Πηγή φωτό ΕPA)
0

Η πανδημία του κορωνοϊού επιταχύνεται και τα κρούσματα σε όλο τον πλανήτη έχουν ξεπεράσει τα 300.000, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η πορεία της πανδημίας. «Περισσότερα από 300.000 περιπτώσεις του κορωνοϊού έχουν αναφερθεί, από σχεδόν κάθε χώρα στον πλανήτη», δήλωσε. «Η πανδημία επιταχύνεται. Χρειάστηκαν 67 ημέρες από τη στιγμή που αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση μέχρι να φτάσουμε στα 100.000 κρούσματα, 11 ημέρες για τις 200.000 και μόλις τέσσερις ημέρες για τις 300.000», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.


Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 695, σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις. Όμως, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε ότι έως και 10.000 άνθρωποι στη χώρα μας έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί πιο σφοδρά από την πανδημία, 601 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τον αποψινό απολογισμό. Συνολικά, οι νεκροί στην Ιταλία ανέρχονται σε 6.077, ενώ τα κρούσματα συνολικά πλησιάζουν τα 64.000 (63.927).

«Πρέπει να επιτεθούμε στον ιό»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι δεν αρκούν τα μέτρα αυστηρών περιορισμών, αλλά χρειάζονται και τα «επιθετικά μέτρα».

«Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», συμπλήρωσε.

«Για να νικήσουμε πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή», εξήγησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, αλλά αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τα επιθετικά μέτρα, λόγω έλλειψης πόρων.

«Όχι σε μη δοκιμασμένα φάρμακα»

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς προτού συμφωνήσει η επιστημονική κοινότητα για την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών. Ο Οργανισμός ξεκινά μεγάλη κλινική δοκιμή για τέσσερα φάρμακα, ενώ αντίστοιχες κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν 7 ευρωπαϊκές χώρες συντονισμένα. 

«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε/ Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM