ΠΟΥ: Δανία και 5 ακόμα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού σε μινκ

ΠΟΥ: Δανία και 5 ακόμα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού σε μινκ Facebook Twitter
ΠΟΥ: Δανία και 5 ακόμα χώρες έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού σε μινκ
0

Η Δανία ανακάλυψε ένα νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που προέρχεται από εκτροφεία βιζόν στο βόρειο τμήμα της χώρας και αμέσως οδηγήθηκε στην θανάτωση περισσότερων από 15 εκατ. ζώων.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη χώρα όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού στα εκτροφεία , όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μέχρι στιγμής έξι χώρες, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν» αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν δήλωσε την Τετάρτη τη θανάτωση του συνόλου των περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους από τα ζώα αυτά.

Το μινκ και οι άνθρωποι έχουν παρόμοιο βιολογικό «ίχνος» σχετικά με το λεγόμενο ένζυμο ACE2 που εκφράζεται από κύτταρα της αναπνευστικής οδού, γεγονός που διευκολύνει τη μόλυνση του βιζόν από έναν ιό που έχει προσαρμοστεί στον άνθρωπο, ανέφερε στο Reuters, ο Allan Randrup Thomsen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Όμως το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται "cluster 5", προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19.

«Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν», σχολίασε ο ΠΟΥ.

«Ωστόσο αυτό το στέλεχος, που ονομάζεται "cluster 5", παρουσιάζει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως», προσθέτει ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στέλεχος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές».

Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ότι το στέλεχος που συνδέεται με τα βιζόν και έχει εντοπιστεί και σε 12 ανθρώπους, παρουσιάζει «μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα».

Ο ΠΟΥ ζητεί να πραγματοποιηθούν νέες επιστημονικές και εργαστηριακές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και να γίνει κατανοητό ποιες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει το στέλεχος αυτό στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά της covid-19.

«Αν και πιστεύουμε ότι ο ιός συνδέεται αρχικά με τις νυχτερίδες, η προέλευση του ιού και ο ή οι ξενιστές του SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί», υπενθυμίζει ο ΠΟΥ.

Με πληροφορίες του AFP/Reuters/dr.dk

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ