Πορτογαλία: Διώκοντας τη «μαφία της λεμονάδας» - Αυστηροί έλεγχοι για το λαθρεμπόριο αναψυκτικών

Πορτογαλία: Διώκοντας τη «μαφία της λεμονάδας» - Αυστηροί έλεγχοι για το λαθρεμπόριο αναψυκτικών Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / PIXABAY
0

Γενικευμένους ελέγχους κατά του λαθρεμπορίου αναψυκτικών πραγματοποιούν οι διωκτικές αρχές στην Πορτογαλία, καθώς η φορολόγηση της ζάχαρης καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα.

Από το 2017 η Πορτογαλία έχει επιβάλει ειδικό φόρο στη ζάχαρη των αναψυκτικών σε μία  προσπάθεια να περιορίσει την κατανάλωσή της, που ευνοεί την εκδήλωση διαβήτη και άλλων σχετικών ασθενειών, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Εδώ και δύο χρόνια διαπιστώνεται έξαρση του λαθρεμπορίου, πίσω από το οποίο κρύβεται το οργανωμένο έγκλημα»., αναφέρει ο λοχαγός Χέλντερ Φερνάντες, επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Εγκλήματος στην πορτογαλική χωροφυλακή GNR, η οποία είναι αρμόδια για τελωνειακούς ελέγχους.

Το πόσο οργανωμένο είναι πλέον το λαθρεμπόριο αναψυκτικών προς την Πορτογαλία απέδειξαν οι διωκτικές αρχές της χώρας πριν από ενάμιση χρόνο όταν εντόπισαν στα σύνορα 600 εκατόλιτρα αναψυκτικού, το οποίο προορίζονταν για μικρά και μεγάλα εστιατόρια στην περιοχή της Λισαβόνας. Το ύψος του μη καταβληθέντος φόρου άγγιζε τα 40.000 ευρώ, αναφέρει η Deutsche Welle.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι φόροι δεν είναι εναρμονισμένοι στην ΕΕ» παρατηρεί ο λοχαγός της πορτογαλικής χωροφυλακής: «Αρχής γενομένης από τον ΦΠΑ, αλλά και την φορολογία της ζάχαρης, με την οποία δίνονται αντικίνητρα για την επιβλαβή στην υγεία κατανάλωσή της. Ο φόρος είναι πολύ μικρός, αλλά όταν οι ποσότητες των αναψυκτικών είναι μεγάλες, αυξάνεται ανάλογα και ο φόρος», διαπιστώνει ο πορτογάλος αξιωματούχος.

Ο φόρος στη ζάχαρη των αναψυκτικών κάνει δύσκολη τη ζωή σε αστυνομικούς, τελωνειακούς και συνοριοφύλακες, έχει ωστόσο θετική επίδραση στην Πορτογαλία. Πολλοί παρασκευαστές αναψυκτικών έχουν μειώσει την περιεκτικότητα των προϊόντων τους σε ζάχαρη, διαπιστώνει με προφανή ικανοποίηση το πορτογαλικό υπουργείο Υγείας. Ασθένειες όπως ο διαβήτης και το υπερβολικό βάρος καταπολεμούνται επομένως αποτελεσματικά παρά το γεγονός ότι ο φόρος αντιστοιχεί σε μόλις 1 ευρώ ανά εκατόλιτρο.

Επειδή όμως τα κέρδη στην Πορτογαλία με την παράνομη εισαγωγή φθηνότερων αναψυκτικών από την γειτονική Ισπανία δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, το λαθρεμπόριο έχει αναλάβει ένα είδος μαφίας αναψυκτικών ή «μαφία της λεμονάδας», όπως την αποκαλούν οι Πορτογάλοι.

Σύμφωνα με τον Χέλντερ Φερνάντες «τα περιθώρια κέρδους είναι μεγάλα για τους δράστες». Για το λόγο αυτό οι πορτογαλικές διωκτικές αρχές δεν πραγματοποιούν ελέγχους κατά των λαθρεμπόρων μόνο στα σύνορα, όπως το φυλάκιο Βιλάρ Φορμόζο, αλλά και σε φορτηγά, καταστήματα και καφέ στο εσωτερικό της χώρας.

Πηγή: Deutsche Welle,  Γιόχεν Φάγκετ, Λισαβόνα / Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM