Pone: Ο παράλυτος hip-hop μουσικός συνθέτει με τα μάτια

Pone: Ο παράλυτος hip-hop μουσικός συνθέτει με τα μάτια Facebook Twitter
0

Η νόσος του κινητικού νευρώνα έχει αφήσει τον Γάλλο hip-hop μουσικό παράλυτο, ωστόσο αυτό δεν τον σταμάτησε από το να συνθέσει ένα αξιοσημείωτο άλμπουμ από την Kate Bush.

Ο Pone είναι ένας από τους μουσικούς που διαμόρφωσε την Γαλλική hip-hop μουσική στα ΄90s. Είναι γνωστός για επιτυχίες όπως το «Art De Rue», το «Sans Rémission» και το «Mystère et Suspense» και πλέον είναι εκείνος που δημιούργησε το πρώτο μουσικό άλμπουμ στην ιστορία, με τη χρήση ειδικής συσκευής που εντοπίζει τις κινήσεις των ματιών. Ζει στην Τουλούζη μαζί την γυναίκα του και τις κόρες του.

Ο Pone που το πραγματικό του όνομα είναι Guilhem Gallart, πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα που είναι γνωστή και ως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ASL). Πρόκειται για μία ανίατη νόσο η διακόπτει τον έλεγχο των μυών στο σώμα. Ο ίδιος είναι παράλυτος και το μόνο πράγμα που μπορεί να κουνήσει είναι τα μάτια του. Ωστόσο το μυαλό του, παγιδευμένο σε ένα σώμα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί, λειτουργεί όπως παλιά γεννώντας νέες ιδέες.
Το ένστικτο επιβίωσης του Pone απέχει έτη φωτός από την αυτολύπηση. Εκτός από το νέο του άλμπουμ, έγραψε πρόσφατα ένα βιβλίο για τη νόσο «ALS for Dummies» με στόχο να μοιραστεί πληροφορίες με άλλους ανθρώπους με την ίδια ασθένεια.

Ο Pone άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολία στο περπάτημά του το 2014 και τότε έμαθε ότι πάσχει από τη νόσο. Τα νέα έσκασαν σαν βόμβα στην οικογένειά του που σε καμία περίπτωση δεν ήταν προετοιμασμένη για την ραγδαία εξέλιξη της ασθένειας που τον κατέστησε τετραπληγικό. Το χειρότερο ήταν ότι έχασε την ομιλία του. Για πολύ λίγο μπορούσε να επικοινωνήσει μόνο μέσω ενός πίνακα με γράμματα όπου η σύζυγός του μετακινούσε υπομονετικά τα δάχτυλά της πάνω στα γράμματα σταματώντας όταν ο Pone έκλεινε τα μάτια του. «Ήταν απαίσιο» θυμάται ο ίδιος.
Αφότου είδε ένα ντοκιμαντέρ με τον Στίβεν Χοκινς, ο οποίος επίσης έπασχε από την ίσια ασθένεια, η οικογένεια του Γάλλου μουσικού άρχισε να ψάχνει συσκευές οι οποίες παράγουν ομιλία. Μάλιστα ανακάλυψαν το ίδιο λογισμικό που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Χοκινς και σε πολύ λίγο ο Pone βρέθηκε με μία οθόνη μπροστά του στη βάση της οποίας έχει τοποθετηθεί μία μικρή συσκευή που σαρώνει το βλέμμα του. Μέσω της τεχνολογίας αυτής ο Pone μπορεί να γράφει φράσεις που ο υπολογιστής διαβάζει «φωναχτά».

 

Το 2019 ο Pone έχει εγκλιματιστεί πλήρως στη νέα του ζωή και αισθάνεται την ανάγκη να δημιουργήσει ξανά μουσική. Με το πρόγραμμα Ableton Live εγκατεστημένο στον υπολογιστή του, άρχισε να χρησιμοποιεί τα μάτια του όπως ένα ποντίκι. Πλέον ήταν σε θέση να κάνει ακριβώς ότι έκανε και παλιά, απλά σε πιο αργούς ρυθμούς.


Ήταν τόσο ενθουσιασμένος με αυτή τη νέα δυνατότητα που αποφάσισε να δουλέψει με υλικό από την Kate Bush, μια καλλιτέχνη που άκουσε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του '90. Ξεκίνησε να δουλεύει το άλμπουμ του «Kate & Me» από το κρεβάτι του. Επεξεργάστηκε τα φωνητικά της Bush από το Wuthering Heights, έγραψε τον ήχο από το μηχάνημα που του επιτρέπει να αναπνέει, χρησιμοποίησε samples από παλαιότερες ηχογραφήσεις της Kate Bush προσθέτοντας διαλόγους με καλλιτέχνες όπως οι Jay-Z, Styles P και Biggie Smalls.


Ο Pone λέει ότι δεν αισθάνθηκε καθόλου περιορισμένος στην παραγωγή, το αντίθετο μάλιστα. «Ήμουν ικανός να δοκιμάσω νέες τεχνικές. Πιο παλιά ήταν πιο άμεσο. Τώρα η διαδικασία είναι αρκετά αργή αλλά χρησιμοποιώ αυτόν τον χρόνο για να σκεφτώ τη μουσική»


Τον περασμένο Αύγουστο ο Pone ολοκλήρωσε το Kate & Me, το οποίο κυκλοφόρησε δωρεάν στο διαδίκτυο.

 

Με πληροφορίες από The Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ