Πολωνία: Το συντηρητικό Gazeta Polska διένειμε τελικά τα χυδαία ομοφοβικά αυτοκόλλητα

Πολωνία: Το συντηρητικό Gazeta Polska διένειμε τελικά τα χυδαία ομοφοβικά αυτοκόλλητα Facebook Twitter
0

Το πολωνικό περιοδικό Gazeta Polska διένειμε την Τετάρτη με την κυκλοφορία του, αυτοκόλλητα με το ομοφοβικό σύνθημα «περιοχή ελεύθερη από LGBTI άτομα».

Το συντηρητικό περιοδικό στην Πολωνία διένειμε μαζί με το τεύχος που κυκλοφόρησε την Τετάρτη τα εν λόγω αυτοκόλλητα τη στιγμή που εντείνονται οι περιορισμοί στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη χώρα και ενόψει των βουλευτικών εκλογών αργότερα μέσα στο έτος.

Διπλωμάτες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Πολωνία επέκριναν την εκστρατεία του Gazeta Polska, ενώ ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο, το Empik, καθώς και το πολωνικό υποκατάστημα της BP ανακοίνωσαν ότι δεν θα πωλούν το περιοδικό. Ο διευθυντής σύνταξης του Gazeta Polska, Τόμας Σακίεβιτς δήλωσε ότι η εκστρατεία του περιοδικού δεν στρέφεται εναντίον κάποιων προσώπων συγκεκριμένα, αλλά εναντίον όσων προσπαθούν να λογοκρίνουν τις απόψεις όσων αντιμετωπίζουν επικριτικά «την LGBTI ιδεολογία». 

«Θέλαμε να αποδείξουμε ότι η λογοκρισία σε αυτή την περίπτωση ισχύει και το αποδείξαμε», τόνισε ο Σακίεβιτς αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε το περιοδικό για τα αυτοκόλλητα. «Αυτό που συμβαίνει είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η LGBTI είναι μια απολυταρχική ιδεολογία», πρόσθεσε. 

Η εθνικιστική, συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που έχει δεχθεί επικρίσεις τους τελευταίους μήνες ότι υποκινεί το μίσος εναντίον των ομοφυλόφιλων, ανακοίνωσε ότι το Gazeta Polska θα πρέπει να είναι ελεύθερο να δημοσιεύει ό,τι επιθυμεί βάσει των νόμων περί ελευθερίας της έκφρασης που ισχύουν στην Πολωνία.«Ως κυβερνών κόμμα δεν επιβάλλουμε στα ελεύθερα μέσα και τον ελεύθερο Τύπο τι πρέπει να γράφουν και τι αυτοκόλλητα μπορούν να διανέμουν», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σασίν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN.

Η εκστρατεία του Gazeta Polska περιλαμβάνει αυτοκόλλητα με ένα μαύρο «Χ» πάνω από τη σημαία με το ουράνιο τόξο, σύμβολο της κοινότητας. Η εκστρατεία του περιοδικού διεξάγεται την ώρα που το PiS έχει αναγάγει τα δικαιώματα των LGBTI ατόμων σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, θέτοντας το συντηρητικό κόμμα απέναντι στις πιο φιλελεύθερες δυνάμεις της Πολωνίας.Το περιοδικό είναι πιστό στην κυβερνητική γραμμή και λαμβάνει πολύ περισσότερες κρατικές διαφημίσεις από άλλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου και οι κινητοποιήσεις του gay pride βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης στην Πολωνία, με πολλούς πολιτικούς του PiS να εκτιμούν ότι ενθαρρύνουν χωρίς λόγο τη δημόσια έκφραση της σεξουαλικότητας. «Αυτού του είδους οι πορείες, που υποκινούνται από ομάδες που προσπαθούν να περάσουν μη συνηθισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές, προκαλούν αντιδράσεις (...) αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην διοργανωθούν τέτοιες εκδηλώσεις στο μέλλον», δήλωσε την Κυριακή ο Πολωνός υπουργός Παιδείας, Ντάριους Πιοντοκόφσκι στο TVN.  Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 30 ανθρώπους στο Μπιαλισκόκ της ανατολικής Πολωνίας έπειτα από επιθέσεις εναντίον συμμετεχόντων στο gay pride το Σάββατο. 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και αξιωματούχοι οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τα βίαια επεισόδια.

Η Πολωνία βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ισότητα και την απουσία διακρίσεων εναντίον της LGBTI κοινότητας, σύμφωνα με την Rainbow Europe μια οργάνωση που συνδέεται με τη Διεθνή Ένωση LGBTI.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ