Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, την οποία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός στους υπουργούς του

Αφού είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ανακοινώσει επίσημα στον Σέρτζιο Ματαρέλα την απόφασή του.

Όμως, ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει την εμπιστοσύνη του, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Ο Ντράγκι θα κάνει παρέμβαση στη Βουλή και τη Γερουσία την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. 

«Δεν υφίσταται πλέον σχέση εμπιστοσύνης»

Η κυβέρνηση του Ντράγκι πήρε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία (172 από τους 315 γερουσιαστές). Όμως, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όπως είχε προαναγγείλει, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.  

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, για να συναντηθεί με τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του, έστω και με την υποστήριξη πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Όμως, μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα, ο Μάριο Ντράγκι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί. 

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον», είπε ο Ντράγκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης. 

«Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή», τόνισε ακόμη ο Μάριο Ντράγκι. 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι θα παρέμενε στη θέση του πρωθυπουργού «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM
ΕΚΡΗΞΗ, ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΕΒΡΑΙΚΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Διεθνή / Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Άμστερνταμ - «Στοχευμένη επίθεση» καταγγέλλει η δήμαρχος

Οι ανησυχίες για πιθανές επιθέσεις κατά εβραϊκών κοινοτήτων διεθνώς έχουν ενταθεί λόγω των πρόσφατων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και της αντίδρασης της Τεχεράνης
THE LIFO TEAM