LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι

Πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία: Ο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Ντράγκι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι, την οποία είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο Ιταλός πρωθυπουργός στους υπουργούς του

Αφού είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ανακοινώσει επίσημα στον Σέρτζιο Ματαρέλα την απόφασή του.

Όμως, ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει την εμπιστοσύνη του, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Ο Ντράγκι θα κάνει παρέμβαση στη Βουλή και τη Γερουσία την ερχόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες. 

«Δεν υφίσταται πλέον σχέση εμπιστοσύνης»

Η κυβέρνηση του Ντράγκι πήρε σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία (172 από τους 315 γερουσιαστές). Όμως, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όπως είχε προαναγγείλει, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.  

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στο προεδρικό μέγαρο, για να συναντηθεί με τον Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του, έστω και με την υποστήριξη πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Όμως, μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα, ο Μάριο Ντράγκι συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί. 

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον», είπε ο Ντράγκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης. 

«Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή», τόνισε ακόμη ο Μάριο Ντράγκι. 

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι θα παρέμενε στη θέση του πρωθυπουργού «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Διεθνή
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Διεθνή / «Σοφία από τον ουρανό»: Ευαγγελικοί πάστορες προσεύχονται για τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο επικεφαλής πάστορας ακούγεται να λέει: «Προσευχόμαστε να πλημμυρίσουν η καρδιά και το μυαλό του με σοφία από τον ουρανό και ο Κύριος να τον καθοδηγήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε σήμερα»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΗΠΑ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ιράν και Ισραήλ ανταλλάσσουν πλήγματα - Η Τεχεράνη συνεχίζει τις επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου

Η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται, καθώς Ιράν και Ισραήλ συνεχίζουν να ανταλλάσσουν σφοδρά πλήγματα μία εβδομάδα μετά την έναρξη του πολέμου, με επιθέσεις να σημειώνονται και σε χώρες του Κόλπου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο παραπονιούνται πως δεν τους ενημέρωσαν για τις επιθέσεις του Ιράν

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι δεν τους ενημέρωσε επαρκώς για τις ιρανικές επιθέσεις και επιπλέον αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΡΜΠΑΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΒΕΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Διεθνή / ΕΕ: Καταδικάζει τα σχόλια Ζελένσκι σχετικά με το βέτο της Ουγγαρίας για δάνειο προς την Ουκρανία

Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλοφ Τζιλ, η «εμπρηστική» ρητορική «δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ευνοεί την επίτευξη των κοινών μας στόχων»
THE LIFO TEAM