Politico: Μετά τα δυτικά τανκς η Ουκρανία θα επιδιώξει να προμηθευτεί και μαχητικά αεροσκάφη

Politico: Μετά τα δυτικά τανκς η Ουκρανία θα επιδιώξει να προμηθευτεί και μαχητικά αεροσκάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Για την Ουκρανία, ο αγώνας για εξασφάλιση δυτικών αρμάτων μάχης, όπως τα γερμανικά Leopard 2 και τα αμερικανικά Abrams, ήταν μόνο η αρχή αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Politico. 

Μετά από μήνες διαφωνιών στη Δύση όσον αφορά την αποστολή τανκς στους Ουκρανούς, τα δυτικά άρματα μάχης πήραν το «πράσινο φως» για αποστολή στον ουκρανικό στρατό. Σύντομα θα βρίσκονται σε μάχες στα πολεμικά μέτωπα με τη Ρωσία.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, στο Κίεβο φαίνεται πως ήδη στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό που θεωρούν ως το λογικό επόμενο βήμα στην προσπάθειά ανάσχεσης της ρωσικής εισβολής: την αποστολή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών

Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη. Η συζήτηση αυτή προωθείται τόσο από Ουκρανούς αξιωματούχους όσο και από τα κράτη της Βαλτικής.

«Το επόμενο φυσικό βήμα θα ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε στο διεθνές μέσο διπλωμάτης από βορειοευρωπαϊκή χώρα διατηρώντας την ανωνυμία του. 

Η συζήτηση θα αποδειχθεί πιθανότατα ακόμη πιο δύσκολη από αυτή που υπήρξε σχετικά με την προμήθεια αρμάτων μάχης. Ωστόσο, στην Ευρώπη, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες έχουν ήδη δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν την ιδέα αποστολής μαχητικών ως μη εφικτή. Παρά ταύτα, υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και πλέον 11 μήνες στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ουάσινγκτον προς το παρόν δεν δείχνει, επισήμως τουλάχιστον, πρόθυμη να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο.

«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί, όμως, το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια κόκκινη γραμμή για τα HIMARS [πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων], και αυτό παραβιάστηκε. Μετά ήταν τα άρματα μάχης, και αυτό μετακινήθηκε», δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης που αναφέρθηκε νωρίτερα. 

Οι υπουργοί Άμυνας των συμμάχων της Ουκρανίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αεροπορία και η αεροπορική υποστήριξη αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM