Politico: Απροετοίμαστη η Ευρώπη απέναντι στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα Τραμπ

Politico: Απροετοίμαστη η Ευρώπη απέναντι στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα Τραμπ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ήδη από τον πρώτο μήνα της δεύτερης εκλογής του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει τις προθέσεις του με τη γεωπολιτική στρατηγική της Αμερικής, ιδιαίτερα σε σχέση με την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την Ουκρανία.

Όσο ο Τραμπ μιλούσε με τον Πούτιν για το μέλλον του Κιέβου, ο «εκλεκτός» του για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έβαλε φρένο στις ελπίδες της Ουκρανίας για μια ευνοϊκή ειρηνευτική συμφωνία και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί τις «φιλοδοξίες των κομμουνιστών Κινέζων» ως τη βασική παγκόσμια απειλή, γεγονός που επιβάλλει τη μείωση της αμερικανικής εμπλοκής στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Την ίδια ώρα που η Ευρώπη σκέφτεται να αυξήσει τη δική της άμυνα, δαπανώντας, μεταξύ άλλων, πολλά περισσότερα χρήματα για την στρατιωτική ισχύ της, «μεγάλο μέρος της δημόσιας ρητορικής στις Βρυξέλλες φάνηκε να προσανατολίζεται στην προσπάθεια να κρατήσει τον πολεμοχαρή Τραμπ και τον Χέγκσεθ στο πλευρό του», γράφει το Politico.

«Δεν υπάρχει σαφές ευρωπαϊκό πλάνο για την αντιμετώπιση της νέας πολιτικής Τραμπ»

Η αρχική «επιθετική» στάση των ΗΠΑ αντιμετωπίστηκε με συγκρατημένες αντιδράσεις, με τους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν όρους όπως «σύγκλιση», «οι ΗΠΑ έχουν δίκιο» και «οικογένεια». Ωστόσο, η διεθνής σκηνή παρατηρεί να αναδεικνύεται από αυτό «η απουσία ενός σαφούς ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας που διαμορφώνει ο Τραμπ».

Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει: «Η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλει να χάσει το κύρος της και εξακολουθεί να μην σκέφτεται με βάση το νέο πλαίσιο του Τραμπ», σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή στάση αντικατοπτρίζει ένα «μίγμα φόβου και άρνησης» όσον αφορά τις πραγματικές επιπτώσεις της νέας αμερικανικής πολιτικής τόσο για την Ουκρανία όσο και για την ασφάλεια της Ευρώπης συνολικά.

Η Γαλλία, ως βασικό μέλος του πυρήνα του ΝΑΤΟ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, υποστήριξε πρόσφατα, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να μειώσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην ήπειρο.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες μετά τη διήμερη συνάντηση στις Βρυξέλλες, λέγοντας: «Ο Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε στη Στουτγκάρδη ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων. Παράλληλα, οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένες επειδή ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και τον Καναδά στο ΝΑΤΟ, οπότε πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Περιθωριοποιεί την Ευρώπη ο Τραμπ;

Ο Χέγκσεθ τόνισε ότι η Αμερική δεν εγκαταλείπει την Ευρώπη, με την υποσημείωση όμως, ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση σχετικά με τα επίπεδα στρατευμάτων, καθώς αυτό αποτελεί ζήτημα που θα εξετάσει ο Τραμπ. Επανέλαβε επίσης ότι η Αμερική βλέπει στην Κίνα τη μεγαλύτερη απειλή και πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.

Συγχρόνως, οι χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ανησυχούν ιδιαίτερα και ελπίζουν ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να τις υποστηρίζει σε περίπτωση που η Μόσχα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

Η συζήτηση γύρω από την Ουκρανία και τον ρόλο της Ευρώπης συνεχίζεται, ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται ότι η στάση του Τραμπ έναντι της Ρωσίας ισοδυναμεί με «κατευνασμό» του Πούτιν. Ειδικότερα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, καταδίκασε την επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν, λέγοντας ότι δείχνει προσπάθεια «κατευνασμού» της Ρωσίας, ξεκαθαρίζοντας, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης δεν θα γίνει αποδεκτή.

Υπό συζήτηση τίθεται και το γεγονός, ότι ο Τραμπ δεν ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τα σχέδιά του, γεγονός που υποδηλώνει προθέσεις περιθωριοποίησης της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν τις ΗΠΑ «αναγκαίο εταίρο» και όχι «σύμμαχο», σύμφωνα με έρευνα

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι θεωρούν τις ΗΠΑ «αναγκαίο εταίρο» και όχι «σύμμαχο», σύμφωνα με έρευνα

Το 50% των ερωτηθέντων συμμερίζεται αυτή την άποψη, ενώ η πλειοψηφία όσων ερωτήθηκαν σε χώρες παραδοσιακά κοντά στις ΗΠΑ, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Πολωνία, φαίνεται να απομακρύνεται από την ιδέα μιας σταθερής συμμαχίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM