Πόλη στην Κροατία πουλάει σπίτια για 13 λεπτά του ευρώ, με τρεις προϋποθέσεις

Πόλη στην Κροατία πουλάει σπίτια για 13 λεπτά του ευρώ- Οι τρεις προϋποθέσεις Facebook Twitter
0

Μια μικρή πόλη στη βόρεια Κροατία, της οποίας ο πληθυσμός μετακινήθηκε σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, πουλά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της έναντι μίας κούνα (13 λεπτά του ευρώ) για να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους.

Το Λεγκράντ, που κάποτε ήταν το δεύτερο πολυπληθέστερο κέντρο σε κροατικό έδαφος, υπέστη σταθερή συρρίκνωση από τότε που διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα, όταν τα νέα σύνορα το έβαλαν στο περιθώριο.

«Γίναμε μια συνοριακή πόλη με λίγες συγκοινωνιακές συνδέσεις με άλλα μέρη. Έκτοτε, ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ιβάν Σαμπόλιτς.

Περιτριγυρισμένη από πράσινες εκτάσεις και δάση, η πόλη είναι κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και έχει περίπου 2.250 κατοίκους, μισούς από όσους είχε πριν από 70 χρόνια.

Για την πρώτη της προσπάθεια, η πόλη διαφήμισε 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα (0,13 ευρώ) έκαστο, ανέφερε ο δήμαρχος. Έως τώρα, έχουν πουληθεί 17 ιδιοκτησίες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προ πώληση σπίτια στην ίδια κατάσταση- κάποια είναι μισογκρεμισμένα, χωρίς πόρτες και παράθυρα, με την μούχλα να έχει καλύψει τους τοίχους.

Στις βασικές προϋποθέσεις για τους μεμονωμένους αγοραστές ή τα ζευγάρια που θέλουν να εγκατασταθούν στο Λεγκράντ είναι ότι πρέπει να είναι οικονομικά φερέγγυοι και μικρότεροι των 40 ετών, ενώ πρέπει επίσης να δεσμευθούν ότι θα μείνουν εκεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ο Σαμπόλιτς δήλωσε ότι η προσφορά προσέλκυσε ενδιαφέρον από το εξωτερικό. «Ύστερα από μερικές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για την ενέργειά μας, δεχθήκαμε ερωτήματα για σπίτια από πολύ μακρινά μέρη όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Αργεντινή ή η Κολομβία».

Ωστόσο, η μετανάστευση είναι περίπλοκη στην Κροατία, άρα προς το παρόν η πόλη προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς μόνο σε ντόπιους, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM