Πόλη στην Κροατία πουλάει σπίτια για 13 λεπτά του ευρώ, με τρεις προϋποθέσεις

Πόλη στην Κροατία πουλάει σπίτια για 13 λεπτά του ευρώ- Οι τρεις προϋποθέσεις Facebook Twitter
0

Μια μικρή πόλη στη βόρεια Κροατία, της οποίας ο πληθυσμός μετακινήθηκε σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα, πουλά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια της έναντι μίας κούνα (13 λεπτά του ευρώ) για να προσελκύσει περισσότερους κατοίκους.

Το Λεγκράντ, που κάποτε ήταν το δεύτερο πολυπληθέστερο κέντρο σε κροατικό έδαφος, υπέστη σταθερή συρρίκνωση από τότε που διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία πριν από έναν αιώνα, όταν τα νέα σύνορα το έβαλαν στο περιθώριο.

«Γίναμε μια συνοριακή πόλη με λίγες συγκοινωνιακές συνδέσεις με άλλα μέρη. Έκτοτε, ο πληθυσμός σταδιακά μειώνεται», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ιβάν Σαμπόλιτς.

Περιτριγυρισμένη από πράσινες εκτάσεις και δάση, η πόλη είναι κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και έχει περίπου 2.250 κατοίκους, μισούς από όσους είχε πριν από 70 χρόνια.

Για την πρώτη της προσπάθεια, η πόλη διαφήμισε 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα (0,13 ευρώ) έκαστο, ανέφερε ο δήμαρχος. Έως τώρα, έχουν πουληθεί 17 ιδιοκτησίες.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προ πώληση σπίτια στην ίδια κατάσταση- κάποια είναι μισογκρεμισμένα, χωρίς πόρτες και παράθυρα, με την μούχλα να έχει καλύψει τους τοίχους.

Στις βασικές προϋποθέσεις για τους μεμονωμένους αγοραστές ή τα ζευγάρια που θέλουν να εγκατασταθούν στο Λεγκράντ είναι ότι πρέπει να είναι οικονομικά φερέγγυοι και μικρότεροι των 40 ετών, ενώ πρέπει επίσης να δεσμευθούν ότι θα μείνουν εκεί για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ο Σαμπόλιτς δήλωσε ότι η προσφορά προσέλκυσε ενδιαφέρον από το εξωτερικό. «Ύστερα από μερικές αναφορές σε μέσα ενημέρωσης για την ενέργειά μας, δεχθήκαμε ερωτήματα για σπίτια από πολύ μακρινά μέρη όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, η Αργεντινή ή η Κολομβία».

Ωστόσο, η μετανάστευση είναι περίπλοκη στην Κροατία, άρα προς το παρόν η πόλη προσφέρει τη δυνατότητα αγοράς μόνο σε ντόπιους, σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Το Ιράν διακόπτει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ λόγω των επιθέσεων στον Λίβανο

Η Τεχεράνη απειλεί με καθολικό αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ και την ενεργοποίηση άλλων μετώπων - «Προς το συμφέρον του Νετανιάχου να σαμποτάρει οποιαδήποτε συμφωνία», σχολιάζει ο διεθνής Τύπος για τις επιθέσεις στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / Ιράν: «Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι το Ιράν δεν διεξάγει επί του παρόντος συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τις λεπτομέρειες του πυρηνικού του προγράμματος, που απασχολεί περισσότερο τον Τραμπ
THE LIFO TEAM