Πόλεμος στον οίκο των Guerlain, της πιο διάσημης οικογένειας αρωματοποιών στον κόσμο

Πόλεμος στον οίκο των Guerlain: Κάτι μυρίζει άσχημα στην πιο διάσημη οικογένεια αρωματοποιών στον κόσμο Facebook Twitter
Ο Ζαν-Πολ Γκερλέν με τη σύντροφό του, Κριστίνα Κραγκ Μίκελσεν, στις 28 Οκτωβρίου 2020, στο σπίτι τους στο Les Mesnuls, Yvelines.
0

Μπορεί η υπόθεση του οίκου Γκούτσι να συντάραξε την ιταλική και παγκόσμια κοινή γνώμη με τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι που διοικούσε τον οίκο από τη γυναίκα του τη διαβόητη Πατρίτσια Ρετζιάνι, αλλά στο προσκήνιο έχει έρθει άλλη μια ιστορία έρωτα, συμφέροντος και απληστίας, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές την περίφημη οικογένεια αρωματοποιών Γκερλέν που οι υποθέσεις τους έχουν φτάσει στα δικαστήρια και φυσικά το διακύβευμα δεν είναι άλλο από την τεράστια περιουσία των τριών δισεκατομμυρίων, ποσό στο οποίο αποτιμάται η περιουσία τους.

Ο περίφημος πατριάρχης της οικογένειας, Ζαν-Πολ Γκερλέν, ο αποκαλούμενος «η μύτη» και τελευταίος αρωματοποιός που ηγήθηκε του οίκου και δημιούργησε αρώματα όπως το Chamade και το Jardins de Bagatelle είναι σήμερα 85 ετών. Αποσύρθηκε το 2002 από την οικογενειακή εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1828 και ανήκει πλέον στον όμιλο πολυτελείας LVMH.

Ο πρώην επικεφαλής του οίκου πάσχει από άνοια και ζει με την Κριστίνα Κραγκ Μίκελσεν, 62 ετών, μιας Γαλλοδανή ιδιοκτήτρια αλόγων ιπποδρομιών. Η σχέση τους μετρά 16 χρόνια και η Μίκελσεν φυσικά θέλει διακαώς να παντρευτεί τον Γκερλέν για «την τιμή και το χρήμα» όπως θα λέγαμε πιο λογοτεχνικά.

Μια απόφαση του δικαστηρίου της απαγορεύει να τελεστεί ο γάμος, λόγω της ψυχικής του κατάστασης του ηλικιωμένου Γκερλέν, αλλά την αθωώνει από τις κατηγορίες με τις οποίες την έσυρε στα δικαστήρια ο γιος του Στεφάν Γκερλέν, 61 ετών, για κακομεταχείριση του maître parfumeur.

Oι δυο αντίπαλες πλευρές σύρονται κάθε τόσο στα δικαστήρια αλλά αυτή την τελευταία φορά με κατηγορίες σοβαρότερες από τις προηγούμενες και απειλές θανάτου που εκσφενδόνισε ο υιός Γκερλέν εναντίον της αιώνιας «μνηστής» του πατέρα του.

Φυσικά ο υιός Γκερλέν δεν θα ήθελε να γίνει αυτός o γάμος και να χάσει ούτε μια δεκάρα από την τεράστια περιουσία της οποίας είναι -αν δε γίνει ο γάμος- ο μοναδικός κληρονόμος.

Έτσι, οι δυο αντίπαλες πλευρές σύρονται κάθε τόσο στα δικαστήρια αλλά αυτή την τελευταία φορά με κατηγορίες σοβαρότερες από τις προηγούμενες και απειλές θανάτου που εκσφενδόνισε ο υιός Γκερλέν εναντίον της αιώνιας «μνηστής» του πατέρα του.

Πόλεμος στον οίκο των Guerlain: Κάτι μυρίζει άσχημα στην πιο διάσημη οικογένεια αρωματοποιών στον κόσμο Facebook Twitter
O Στεφάν Γκερλέν με την Πατρίτσια Γκερλέν το 2002.

Ο Στεφάν Γκερλέν όχι μόνο την κατηγορεί ότι επιθυμεί να κλέψει τον πλούτο του πατέρα του, αλλά απείλησε να τη σκοτώσει τον περασμένο μήνα και να την πνίξει στο μεγάλο εξοχικό των Γκερλέν στο Mesnuls, στο δάσος Rambouillet, σε μια έκταση 133 στρεμμάτων νότια του Παρισιού από το 2005, γνωστή ως The Valley.

Ο Στεφάν Γκερλέν που είναι δικηγόρος βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν η Μίκελσεν παρέδωσε στην αστυνομία μια ηχογράφηση στην οποία ακούγεται o Γκερλέν να την απειλεί. Ο Γκερλέν ο οποίος έχει τη νόμιμη επιμέλεια του πατέρα του από το 2018, κατηγορείται τώρα για «εσκεμμένη βία, ηθική παρενόχληση και απειλές θανάτου».

Στη 40λεπτη ηχογράφηση η φωνή, που προσδιορίζεται ως αυτή του γιου, κατηγορεί τη Μίκελσεν ότι προσπάθησε να απομονώσει τον πατέρα Γκερλέν, ως μέρος ενός σχεδίου για να πάρει τα χρήματά του, τα οποία αποτελούν μέρος μιας οικογενειακής περιουσίας που εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Ζεις με έναν ηλικιωμένο. Περιμένεις να εγκατασταθείς εδώ ως Μαντάμ Γκερλέν», ακούγεται να λέει η φωνή. «Θα σε χτυπήσω στον τοίχο. Θα σου χώσω το κεφάλι σε ένα δέμα σανού... Θέλω να σου δώσω ένα μεγάλο χοντρό χαστούκι... Θα ήταν μεγάλη μου χαρά», ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Είσαι απλώς μια πόρνη. Όσο είμαι ζωντανός δεν θα παντρευτείς».

Ο δικηγόρος του Γκερλέν του νεότερου κατηγόρησε τη Μίκελσεν ότι προσπάθησε να χειραγωγήσει τον νόμο για να στερήσει από τον γιο του το ρόλο του νόμιμου κηδεμόνα του άρρωστου πατέρα του. Ο γιος είναι «το τελευταίο εμπόδιο» για την πρόσβασή της στην περιουσία των Γκερλέν, είπε στην εφημερίδα Le Figaro. «Σαφώς, ο χρόνος πιέζει για την κυρία», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος της Μίκελσεν, με τη σειρά του, κατηγόρησε με τη σειρά του τον Στεφάν Γκερλέν ότι έκοψε τη θέρμανση, απέλυσε το προσωπικό και προέβη και σε άλλες ενέργειες, όπως το να ζουν με 120 ευρώ την εβδομάδα, στο σπίτι του Mesnuls για να προσπαθήσει να εκδιώξει την πελάτισσά του από αυτό. «Το σπίτι είναι σε άθλια κατάσταση. Αποσυντίθεται μέρα με τη μέρα, είναι γεμάτο από υγρασία», είπε στη Le Figaro και πρόσθεσε ότι η Μίκελσεν μένει μαζί του για να τον φροντίζει γιατί την ημέρα που δεν θα είναι εκεί «ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει».

Στη δίκη της Μίκελσεν το φθινόπωρο για «εγκατάλειψη ενός ατόμου που δεν μπορούσε να προστατεύσει τον εαυτό του», ο εισαγγελέας την κατηγόρησε ότι παραμέλησε τον αρωματοποιό και τον έκανε να ζει σε συνθήκες σχεδόν εξαθλίωσης. Η πρώην «μύτη» του Παρισιού, όπως ήταν γνωστός, βρέθηκε σε άθλια κατάσταση, «ανίκανος να εκφραστεί ή να απαντήσει στην παραμικρή ερώτηση» και στερήθηκε «φροντίδας, τροφής και βασικής υγιεινής», είπε ο εισαγγελέας. Η Μίκελσεν αθωώθηκε γιατί δεν υπήρξε καμία απόδειξη των ισχυρισμών του γιου του Γκερλέν.

ΚΥΡΙΑΚΗ Πόλεμος στον οίκο των Guerlain: Κάτι μυρίζει άσχημα στην πιο διάσημη οικογένεια αρωματοποιών στον κόσμο Facebook Twitter
Ο περίφημος πατριάρχης της οικογένειας, Ζαν-Πολ Γκερλέν, ο αποκαλούμενος «η μύτη» και τελευταίος αρωματοποιός που ηγήθηκε του οίκου και δημιούργησε αρώματα όπως το Chamade και το Jardins de Bagatelle, είναι σήμερα 85 ετών. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Στον νέο ισχυρισμό της για απόπειρα δολοφονίας από τον γιο Γκερλέν, υπόθεση για την οποία οι δικαστές θα αποφανθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Μίκελσεν είπε στην αστυνομία ότι ο Γκερλέν οδήγησε το αυτοκίνητό του, ένα Audi, κατευθείαν πάνω της και εκείνη είχε γλιτώσει πέφτοντας σε θάμνους. Η υπόθεση όπως φαίνεται θα έχει συνέχεια και μάλιστα πολύ δυσάρεστη.

Το σκάνδαλο πάνω από την πιο παλιά οικογένεια αρωματοποιών και ιδρυτών του παλαιότερου οίκου αρωμάτων της Γαλλίας σοκάρει τους πάντες. Το πιο ντροπιαστικό είναι ότι ο πιο διάσημος αρωματοπώλης και ένας έξοχος επιχειρηματίας σύρεται από τον ίδιο τον γιo του αλλά και τη γυναίκα που φέρεται να τον αγαπά και την κατάντια ενός ανθρώπου που είναι ανίκανος να πάρει την τύχη στα χέρια του και να αποφασίσει για τον εαυτό του.

Ο οίκος αρωμάτων Guerlain ιδρύθηκε το 1828 από τον Πιερ-Φρανσουά Γκερλέν στην οδό Ριβολί. Είναι ένας από τους παλαιότερους οίκους στον κόσμο με κορυφαίο το κατάστημά στο 68, της Avenue des Champs-Elysées στο Παρίσι. Η επιτυχία του οίκου υπό τον Πιερ Φρανσουά κορυφώθηκε το 1853 με τη δημιουργία του Eau de Cologne Impériale για τον Γάλλο Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ' και την Ισπανογαλλίδα σύζυγό του αυτοκράτειρα Ευγενία. Αυτό το άρωμα του χάρισε τον περίφημο τίτλο του Επίσημου Αρωματοποιού της Αυτού Μεγαλειότητας. Ο Γκερλέν συνέχισε να δημιουργεί αρώματα για τη Βασίλισσα Βικτώρια του Ηνωμένου Βασιλείου και τη βασίλισσα Ισαβέλλα ΙΙ της Ισπανίας.

Όταν πέθανε τη σκυτάλη πήραν οι δυο γιοι του. Ο Εμέ Γκερλέν ήταν ο δημιουργός πολλών κλασικών συνθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των Fleur d'Italie (1884), Rococo (1887) και Eau de Cologne du Coq (1894). Ωστόσο, πολλοί θα υποστήριζαν ότι η καλύτερη σύνθεσή του ήταν το Jicky του 1889, το πρώτο άρωμα που περιγράφεται ως «άρωμα» και όχι ως eau de cologne. Η παράδοση συνεχίστηκε και από την τρίτη γενιά με τον Ζακ Γκερλέν να δημιουργεί το εμβληματικό άρωμα του Guerlain Shalimar (1925).

Ο Ζαν-Πολ Γκερλέν που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης της συντρόφου και του γιου του δημιούργησε το πρώτο άρωμά του Ode (1955), σε ηλικία 18 ετών και είναι ο τελευταίος οικογενειακός αρωματοποιός του οίκου. Δημιούργησε τα κλασικά ανδρικά αρώματα Vétiver (1959) και Habit Rouge (1965) της Guerlain, Chant d'Arômes (1962), Chamade (1969), Nahéma (1979), Jardins de Bagatelle (1983) και Samsara (1989), καθώς και τους Héritage και Coriolan τη δεκαετία του 1990.

Ο Ζαν-Πολ Γκερλέν απομακρύνθηκε εντελώς από την Guerlain από τους νέου ιδιοκτήτες, τη μάρκα LVMH, όταν έκανε ρατσιστικά σχόλια στη γαλλική τηλεόραση μιλώντας για το άρωμα Samsara.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα με τους έξι νεκρούς

Διεθνή / Συνελήφθη στην Ιταλία ο Τούρκος κακοποιός Μπαρίς Μπογιούν που συνδέεται με το μακελειό στην Αρτέμιδα

Ποιος είναι ο πλέον καταζητούμενος άνδρας στην Τουρκία Μπαρίς Μπογιούν - Το ξεκίνημα και η ηγετική θέση στη συμμορία - Οι δολοφονίες στις οποίες εμπλέκεται
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Διεθνή / Τι σημαίνει η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία - Ποιες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη

Με την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων σε αδιέξοδο, η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από χώρες-μέλη της ΕΕ σηματοδοτεί τεκτονικές αλλαγές
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ